İSTANBUL - Hattatlarla akşam yemeğinde buluşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu buluşmanın önemine dikkat çekerek, hem milletin hem de Diyanet’in hattatlara çok ihtiyacı olduğunu söyledi. 

“Kur’an Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı”

Sergiye katkı sağlayan tüm hattatlara teşekkür eden Başkan Görmez, “Sergilerimize yaptığınız katkılardan ve verdiğiniz eserlerden dolayı teşekkür ediyorum. Biz hep ülkemizle ve tarihimizle şöyle iftihar ediyoruz. Bize gelen konuklarımıza hat levha ya da Mushaf hediye ettiğimizde hep şu meşhur sözü söylüyoruz, ‘Kur’an Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı’ Şimdi bu sözü bize söylettirenlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum.” dedi. 

“Zaman ilerledikçe estetik duyguları kaybediyoruz”

Zaman ilerledikçe bazı estetik duyguların kaybolduğuna işaret eden Başkan Görmez şöyle devam etti; “Bizim size ihtiyacımız var. İslam dünyası pek çok sorunu birlikte yaşıyor ve zaman ilerledikçe sanki Müslümanlar estetik zevki kaybediyorlar. Tarihin o ihtişamlı yıllarında en küçük bir noktayı ihmal etmeden her yere İslam sanatlarının en güzel eserlerini koyan ecdadın torunları olarak zaman ilerledikçe ya estetik duyguyu kaybediyoruz ya da daha sanal, yapay olan şeyleri öne çıkarıyoruz. Bunu geliştirmek için sizin sadece yazılarınıza değil, yazılarınızın arkasındaki zevk-i selime hitap eden düşüncelerinize, felsefenize ihtiyacımız var.

“Gecekondu yapılır gibi camikondular yapılmış.”

Diyanet İşleri Başkanlığının tedvir etmekle yükümlü olduğu cami ve mescitlerde sizin için namaz kılmak azap olabilir. Bu konuda da sizin yardımlarınıza ihtiyacımız var. Zamanında gecekondu yapılır gibi camikondular yapılmış. O camileri mescitleri inşa edenler, o zaman zaruriyati düşündüler. Tahsiniyatı düşünmek o zaman için erkendi. Allah onların hepsinden razı olsun. Ancak bugünün nesli camileri inşa ederken tahsiniyatı da düşünmek zorundadır. Allah’a hamd olsun önemli mesafeler kat ettiğimizi de düşünüyorum. (İLKHA)