Şükrü Gündüz / İstanbul

Gazetemiz yazarlarından Abdulkadir Turan  29 Ağustos Cuma günü evinden çıkıp işyerine gelirken yolda polisler tarafından durdurulup gözaltına alındı. Emniyete götürülen Turan’ın 2003 yalından bu yana yargılandığı, dosyanın Yargıtay tarafından onandığı ve bu dosyadan kendisine ‘örgüt üyeliği’ cezası verildiği bilgisi verildi. Hakkında yakalama kararı vicahiye çevrilen Turan, Metris cezaevine konuldu.

UYDURMA DELİLLERLE CEZA VERİLDİ

Abdulkadir Turan hakkındaki dosyanın Yargıtay 9. Dairesi tarafından onanmasına tepki gösteren Avukat Yahya Turan, Abdulkadir Turan’a Yargıtay 9. Dairesi’nin zaman aşımına uğramış uydurma delillerle ve dosyadaki eksikliklere bakmadan karar verdiğini söyledi.

Avukat Yahya Turan, Abdulkadir Turan hakkındaki bu davanın 2003 yılında açıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu dava 2003 yılında açılmasına rağmen 1995 yılından itibaren sanki Abdulkadir Turan’ın örgütsel bir faaliyeti varmış gibi gösterilmiş ve uydurma deliller dosyaya konulmuş. Abdulkadir Turan’ın sosyal hayatında yaptığı görüşmeler örgütsel faaliyet içerisindeymiş gibi gösterilmiş. Gösterilen bu uydurma deliller bile zaman aşımına uğramasına rağmen zaman aşımına uğramamış gibi gösterildi. Abdulkadir Turan’ın örgüt üyeliğini kanıtlayacak ne bir öz geçmiş raporu, ne bir kod ismi var. Birkaç kişinin ‘Abdulkadir Turan bize İslam’ı anlattı’ demeleri mahkeme tarafından delil olarak kabul edilmiş. Ayrıca Abdulkadir Turan da mahkemedeki ifadesinde, kendisinin tanıdığı bu kişilere İslam’ı anlattığını bunun da suç olmadığını ve örgütsel bir faaliyet kapsamında olmadığını, söyledi. Mahkeme bunu bile samimi ikrar olarak kabul edip böyle bir ceza verdi. Yani mahkeme Abdulkadir Turan’ın ‘İslam’ı anlattım’ demesini örgütsel faaliyet kapsamında gördü ve ona örgüt üyeliğinden ceza verdi. Sonuç olarak ona isnad edilen suçlar zaman aşımına uğramasına rağmen uydurma deliller dosyaya konuldu, yakalanma tarihi suç tarihiymiş gibi gösterilip böyle bir ceza verildi. Yargıtay da dosyadaki yanlışlar ve eksikliklere bakmadan, incelemeden bu cezayı onayladı”

BU KARAR İNSAN HAKLARI İHLALİ KAPSAMINA GİRİYOR

Yargıtay 9. Dairesi’nin verdiği bu kararın insan hakları ihlali anlamına geldiğini belirten Avukat Turan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını ifade ederek, “Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurup dosyanın esas yönünden eksik olduğunu belirterek, yargılamanın yeniden yapılmasını talep edeceğiz. Çünkü bu dosyanın içeriğine bakıldığında böyle bir cezaya yeterli delil teşkil edecek bir şey olmadığı ortadadır. Ayrıca mahkemenin bilerek yıllarca uzatılmasının, Abdulkadir Turan’ın yıllarca mahkeme ve yargılama baskısı altında tutulup takip edilmesinin, telefonlarının dinlenmesinin, evinin gözaltında tutulmasının bariz bir insan hakları ihlali olduğunu belirteceğiz” şeklinde konuştu.