KABİL -  Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Yetkilisi Ziayulhak Amerhil, 21 vilayetten oy sandıklarının başkent Kabil’e intikal edildiğini, tüm oy sandıklarının Kabil’e ulaşmasının ardından, önümüzdeki 6 güne kadar cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kısmi sonuçları belli olacağını söyledi.

Üçüncü kez oy sayımının bugün başlayacağını bildiren Amerhil, “oylar ilk kız oy kullanma merkezlerinde, ikinci kız de kentlerin merkezlerinde sayıldı” dedi.

Seçim Komisyonu tarafından yayınlanan programa göre, oy sayımlarının 20 Nisan’da bitmesi bekleniyor. İlk başta Kabil’in sonra da başkentte yakın mesafede bulunan değer kentlerin oyları sayılacak.

-Seçim sonuçları 3 merhalede açıklanacak-

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kısmi sonuçları 12 Nisan`da açıklanırken, ilk sonuçlar 23 Mart’ta ve son sonuçlar ise 13 Mayıs`ta açıklanacak.

Seçim şikayetleri başvurusu bugünden itibaren başladı ve 13 gün boyunca devam edecek, gelen şikayetler ise Mayıs’ın 7’sine kadar değerlendirilecek.

7 milyon kişinin katıldığı seçimlerde, 350 bin yabancı ve yerel gözlemci oy kullanma merkezlerini nezaret etti. Afganistan Seçim Şikayetleri komisyonu, geçen iki günde 162 Seçim şikayetleri başvurusu yapıldığını belirterek, şikayetlerin büyük bir kısmının bazı bölgelerde oy kullanma merkezlerinin bulunmadığı ve bazı oy kullanma merkezlerinde oy pusulasının bittiği ile ilgili olduğunu bildirdi.

AA