DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesinde faaliyet yürüten Genç Yaklaşım Kulübü, araştırmacı yazarlar öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı gayri resmi tarih üzerine bir panel düzenledi.

 

Panele, Yeniasya Gazetesi yazarlarından M. Latif Salihoğlu ile Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görev yapan Yar. Doç. Bedrettin Kolaç konuşmacı olarak katıldı.

 

Panelde ilk konuşmayı yapan Kolaç, “İlkokuldan beri öğretilen tarih resmi tarihtir. Fakat arka planda gayri resmi olan bir başka tarih daha var. Gayri resmi tarihin iyice irdelenmesi gerekir. Yaşadığımız bu günleri yaşadığımız dünyayı yakalarsak yaşadıklarımızın öncesini öğrenme ihtiyacı duyarız. Yani bugünü sosyal kültürel ekonomik olarak yakalayacağız. Bunu yaptığımızda geçmişi öğrenmek bir ihtiyaç haline geliyor. 1961 Anayasası en demokratik anayasa olarak biliniyor. Askeri bir darbe nasıl demokratik olabiliyor.”  ifadelerini kullandı.

 

Yeniasya Gazetesi yazarlarından M. Latif Salihoğlu ise, tarihi hiçbir baskı altında kalmadan anlatmak gerektiğini vurgulayarak, tarih ne ise onu olduğu gibi aktarmak gerektiğini belirtti.

 

Yapılan inkılapların hiçbir bilimsel altyapısının olmadığını söyleyen Salihoğlu, “Bilimsel bir alt yapısı var mı? Şapka İnkılâbı çıkartıyorsun. Kıyafet İnkılâbı yapıyorsun. Zorla yaptırıyorsun.  Dünyada böyle köklü değişikler arkadaşlar referandumla yapılmıştır. Hani ifade ediyorlar ya Avrupa’dan her şeyi alıyoruz. Peki, Avrupa’nın hangi ülkesinden böyle köklü değişikler referanduma gidilmeden yapılmıştır. Bu inkılaplarla yüzümüzü tamamen batıya çevirdik.” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından konuşmacılar, dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.   (M. Zeki Aygur - İLKHA)