BATMAN - 4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü dolayısıyla Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Batman Temsilciliği, saat 13.00’te Atatürk Parkı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı. 

Yapılan kitlesel basın açıklamasına Baro Başkanı Ahmet Sevim’in de aralarında olduğu Batman’daki bazı STK temsilcileri katıldı. 

Düzenlenen etkinlikte sembolik olarak etrafı tel örgülerle çevrili bir mayınlı alan oluşturularak ‘Dikkat mayınlı alan’ uyarılarının yer aldığı afişler asıldı. 

Basın açıklamasını Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Batman Sözcüsü Hülya Özevin, okudu. 

“Doğu ve Güneydoğu’da 11 milyonun üzerinde insanın yaşamı risk altında”

Mayınların kullanımı, üretimi ve satışı, uluslararası bir sözleşme ile yasaklanmasına rağmen, Dünya`da ve Türkiye`de bu silahların yarattığı sorunların sonlanmadığını söyleyen Özevin, “Milyonlarca kişinin yaşamı, kara mayınları ve savaş artığı patlayıcılar nedeniyle risk altında bulunuyor. Binlerce kişinin yaşamı kara mayınları nedeniyle sonlanıyor. Yüz binlerce kara mayını mağdurunun, ihtiyaç duydukları hizmetlere erişimi sağlanamıyor. Karamayını ve savaş artığı patlayıcılardan en fazla etkilenen Türkiye`de de, sorun, sorunlar tüm yakıcılığı ile devam ediyor. Türkiye`de, 1 milyon kara mayını ve sayısı bilinmeyen savaş artığı patlayıcı maddelerin bulunduğu, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki 17 ilde, 11 milyonun üzerinde insanın yaşamı risk altında bulunuyor.” dedi. 

“6 bin insan mayınlar yüzünden öldü ya da sakatlandı”

Türkiye`de, resmi rakamlara göre, 1984-2009 yılları arasında, 6 binin üzerinde insanın kara mayınları nedeniyle yaşamını yitirdiğini ya da sakat kaldığını belirten Özevin, “Yerel yöneticiler, bu sayının, kara mayınlarının döşendiği 1950`li yıllardan bu yana on binin üzerinde olduğunu belirtiyor. Türkiye`de de, kara mayını mağdurları ihtiyaç duydukları hizmetlere erişemiyor. Uluslararası Mayın Yasağı Sözleşmesi, ya da yaygın adıyla Ottawa Sözleşmesi`ni imzalayan ya da Sözleşme`ye taraf olan ülke yöneticilerinin ``Sorunun/sorunların farkında olma``sı, kara mayınlarının yarattığı telafisi mümkün olmayan acı ve kayıpları sonlandırmıyor. Artık, farkındalığın ötesine geçme, iş yapma zamanıdır.” ifadelerini kullandı. 

“Hükümeti, mayınları temizlemeye çağırıyoruz”

Açıklamanın devamında Özevin, şunları kaydetti: “2014 yılı, 8 yıllık ek süre alan Türkiye için de geri sayımın başladığı yıl olmalı ve Türkiye, bir an önce; İç bölgelerdeki mayın temizliğini en sona bıraktığı programını değiştirmeli; mayın temizleme işlemine, yerel nüfus üzerinde en büyük etkide bulunan iç bölgelerdeki mayınlı alanlardan başlamalıdır. Kara mayınlarının yarattığı telafisi mümkün olmayan acı ve kayıplara son vermeye ve sorunu gelecek nesillere devretmeden kendi yaşamımız süresinde çözmeye kararlı olan bizler; hükümeti, mayınları temizlemeye, sözünü tutmaya çağırıyoruz.”(Veysi Rüzgar-İLKHA)