İngiliz gazeteleri bugünkü sayılarında, BM`nin Mavi Marmara raporu ve Türkiye`nin İsrail ile ilişkiler konusundaki kararına geniş yer verdi.

Times gazetesi, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son sorunlardan önce yakın askeri işbirliği olduğuna dikkati çekerek, "Büyükelçisi atılırken, İsrail`in yalnızlığı artıyor" başlığını attı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nun dünkü "Türkiye-İsrail ilişkilerinin ikinci katip düzeyine indirilmesi" açıklamasına yer veren gazete, haberin yanında James Hider imzalı bir yorum da yayınladı.

Türkiye`yi kaybetmenin yanı sıra İsrail`in bu yıl Mısır`la da ilişkilerinin kötüleştiğini kaydeden Hider yazısında, "Arap baharındaki istikrarsızlık, bölgedeki güç dengelerinde ciddi kaymalara neden oldu ve Suriye rejiminin çökmesi, İsrail`in kuzey sınırında daha fazla ayaklanmaya neden olabilir" ifadelerine yer verdi.

Hider ayrıca, birçok İsrailli yetkilinin, Arap baharının İsrail`in güvenlik konusundaki varsayımlarını sonsuza kadar değiştirdiğini söylediğini ve yetkililerin İsrail hükümetini Filistin ile bir barış anlaşması yapmaya çağırdığını kaydetti.

"İSRAİL DE BİR DOSTUNU VE MÜTTEFİKİNİ KAYBETTİ"

Guardian gazetesi de, Davutoğlu`nun açıklamalarını hatırlatarak, "İsrail`in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy`nin İsrail`de olduğu bildirildi ve Ankara`ya geri dönmeyecek" diye yazdı.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) adlı düşünce kuruluşunun başkanı ve eski diplomat Sinan Ülgen`in görüşlerine yer veren Guardian, Ülgen`in şu sözlerini aktardı:

"Bu durumdan ne Türkiye ne de İsrail kazanacak gibi bir hissiyat var. Bu konuya çok zaman ve çaba harcayan Washington`da da bir hayal kırıklığı olmalı. Türkiye, İsrail ile ilişkilerin bozulması nedeniyle Ortadoğu barış sürecindeki rolünü kaybetmiş gibi. Türkiye, her iki tarafla da konuşabilen az sayıda ülkeden biriydi. Bu arada tabii, İsrail de bir dostunu ve müttefikini kaybetti."

Gazete, Türkiye`de çalışmış eski bir İsrailli diplomat Alon Liel`in görüşlerine de yer verdi. Liel`in, mevcut İsrail hükümetinin Türkiye`den özür dilemeyerek "stratejik bir hata" yaptığını söylediğini kaydetti. Liel ayrıca, Türkiye`nin İsrail Büyükelçisini sınır dışı etmesinin Ürdün ve Mısır gibi ülkelerde benzer şeyin yapılması konusunda hükümetlere yönelik halk baskısının artacağı yorumunu yaptı.

Financial Times (FT) gazetesi de, İsrail Dışişleri Bakanlığı`nın eski genel direktörü ve siyaset bilimci Shlomo Avineri`nin görüşlerini aktardı. FT, Avineri`nin İsrail`in özür dilemeyerek ve tazminat ödemeyerek hata yaptığını belirterek, "Türkiye ile ilişkiler, İsrail için önemli ve bu rapor krizin çözülmesi için bir çıkış yoluydu" dediğini kaydetti.