BİTLİS-Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Genç Tema ve Ekoloji Kulübü tarafından ‘İklim Değişikliği’ konulu seminer düzenlendi. Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yapılan seminerde, Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Oluşumu, Küresel Isınma ve Türkiye, İklim Değişikliği ve Türkiye, Küresel Isınmaya Karşı Alınabilecek Tedbirler konulu sunumlar anlatıldı.

 

Belirli bir zaman diliminde, belirli bir yerdeki hava ortalamasına iklim denildiğini belirten Merve Baykan, iklim değişikliğini şöyle tanımladı: “İklim değişikliği, karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan değişikliktir” dedi.

 

 Baykan, insan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma denildiğini belirterek, iklim değişikliğinin ortaya çıkışı, küresel ısınmanın sebepleri ve iklim değişikliğinin ekolojik sonuçlarından bahsetti.

 

Küresel ısınmanın sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında artması sonucu oluştuğunu belirten Yunus Cantemür ise, küresel ısınmanın zararlarına değinerek şunları belirtti: “Küresel iklim değişikliği, küresel ısınmaya bağlı olarak, diğer iklim elemanlarının değişmesidir. Yapılan araştırmalar sonucu, küresel ısınma aynı şekilde devam ederse, 2070’te Türkiye genelinde sıcaklıklar 6 derece kadar yükselecek. Ekosistem değişecek, canlı türleri yok olma tehlikesi yaşayacak. Küresel ısınma durdurulamazsa Türkiye’de kış mevsimi ortadan kalkacak ve nehirlerimizde su miktarı azalarak kuraklık baş gösterecektir” diye ifade etti.

 

İklim Değişikliği Eylem Planını aktaran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Bilal Topaç, su ve güneşin öneminden bahsederek, medeniyetlerin suyun etrafında şekillendiğini söyledi.

 

İklim değişikliğinin en temel sebebinin küresel ısınma olduğuna dikkat çeken Topaç, “Küresel ısınmaya neden olan etmenlerin yüzde 90’nı ise insan kaynaklıdır. İklim değişikliğini önlemek için, binalarınıza yalıtım yaptırın, pencerelerinizde çift cam tercih edin, tasarruflu ampuller kulanın, su ısıtıcınızı ayarlayın, klimanızı gerektiğinde kullanın, daha az enerji ve doğal kaynak kullanan cihazları tercih edin” dedi.

 

Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemleri anlatan Rabia Büşra Teke, küresel ısınmanın dünyanın önemli bir sorunu olduğunu söyledi. Küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirleri sıralayan Teke, sözlerine devamla; “Ampulümüzü değiştirerek, daha az araba kullanarak, geri dönüşüme katkıda bulunarak, lastiklerimizi kontrol ederek, az sıcak su kullanarak, ambalajı fazla olan ürünlerden kaçınarak ve ağaç dikerek küresel ısınmaya karşı önlemler alabiliriz” diye tedbirleri anlattı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluş amacının yaşanabilir ve çevreye duyarlı şehirler inşa etmek olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hakan Gür, bakanlık olarak çevreye duyarlı binalar inşa etme girişimleri olduğunu belirtti.  Gür, Türkiye’nin her tarafında sularımız azalmakta, iklimler değişmekte bu da insanları olumsuz etkilemektedir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde sizlerin de desteğiyle farklı bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz” diyerek o gün için herkesi etkinliğe davet etti.

 

Daha sonra programda konuşmacılar tarafından küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler üzerinden birer sunum yapılarak program sonlandırıldı.(Şükrü Tontaş-İLKHA)