Ergenekon davasına ilişkin rekçeli karar UYAP üzerinden açıklandı. 8 ayda yazılan ve 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli karar 3 kitaptan oluşuyor.

5 Ağustos 2013 günü karara bağlanan ve aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Danıştay Saldırısı faili Alparslan Arslan`ın da aralarında bulunduğu 275 sanıklı Ergenekon Davası`nın gerekçeli kararında, Ergenekon`un silahlı bir terör örgütü olduğu belirtildi.

"Ergenekon silahlı terör örgütüdür"
Gerekçeli kararın önsözünde, "Ergenekon diye bir örgüt olduğu, bu örgütün yapısı, eylemleri ve belgeleri dikkate alındığında mevcut yasalara göre silahlı bir terör örgütü özelliği taşıdığı, bu silahlı terör örgütünün bir derin devlet yani Gladyo/Kontrgerilla yapılanmasına karşılık geldiği ve esas olarak Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yasadışı olarak oluşturulup faaliyet gösterdiği, mensupları arasında asker-sivil toplumun her kesim ve statüsünden insanların bulunduğu sonucuna varılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Ecevit, Gül, Erdoğan hükümetlerini hedef aldı
Derin devlet yapılanmasıyla ilgili ilk kez bir yargı kararı verildiği ifade edilen kararda, örgütün özellikle Ecevit, Gül, Erdoğan hükümetlerini hedef aldığı kaydedildi.

TSK içinde örgütlenen Ergenekon örgütünün, Sarıkız, Ayışığı gibi darbe planlarıyla hükümeti men etmek istediği ifade edilen kararda, AK Parti kapatma davasında da bazı sanıkların aktif faaliyetleri olduğu belirtildi.

Ergenekon`un PKK ile ilişkileri var
Örgütün bazı hücrelerine ulaşılamadığı belirtilen kararda, "Örgütün PKK gibi örgütlerle ilişkisi belgeler kapsamında anlaşılmaktadır." ifadeleri dikkat çekti.

Ortaya çıkarılmayan hücreler için soruşturmanın sürdürülmesi gerektiği belirtilen kararda, şu bilgilere yer verildi:"Ergenekon, `karargah evleri` adı altında TSK içinde örgütlendi, örgüt, Harp Okulu öğrencilerini Genelkurmay Başkanı aleyhine kışkırttı." ifadeleriyle örgütün TSK`ya sızdığı kaydedildi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ`un terörist değil terör suçlusu olduğu ifade edilen kararda, "Terörist kelimesi hukuki değil, basının kullanmayı tercih ettiği bir kavramdır. Hukukta terör suçlusu kavramı tercih edilir." ifadeleri kullandı. Kararda ayrıca, Başbuğ`un örgütün hiyerarşisinde yönetici olarak yer aldığı belirtildi.