BATMAN – Uzmanlar, Türkiye’de yaklaşık üç milyon kişinin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğunu belirterek Hepatit B tedavi edilmediğinde siroza ve karaciğer kanserine neden olabilen bir hastalık haline gelebildiğini vurguladı.

 

Konu ile ilgili bilgi veren Dahiliye Gastroenteroloji Doç. Dr. Şerif  Yılmaz Hepatit B’nin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de yaklaşık üç milyon kişinin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğu bilinmektedir. Tedavi edilmediğinde siroza ve karaciğer kanserine neden olabilen bu hastalığın etkeni olan virüs, AİDS etkeni olan insan immun‐yetmezlik virüsünden yüz kat daha bulaşıcıdır. Bölgemizde yaklaşık olarak her on kişiden birinde var olan bu virüsün klinik sessiz özelliği hastaları gerekli hekim kontrollerinden alıkoymaktadır. Önemli bir şikayet yaratmadığı için önemsenmeyen bu virüs taşıyıcılığı, yakın takip edilmediği takdirde çok ciddi sorunları beraberinde getirebilmektedir.” dedi.

 

Bir hastanın yakaladığı Hepatit B’yle ilgili de bilgi aktaran Yılmaz, “Yakın tarihte çalışmakta olduğum hastaneye başvuran 57 yaşındaki erkek hasta (M.M.B) uzun zamandır dış merkezde Hepatit B nedeniyle takip ve tedavi edildiğini, 2006 yılında İnterferon tedavisi aldığını ve o tarihten sonra hiç kontroller yaptırmadığını belirtti. Hastada siroz tablosu yoktu. Hafif kilo kaybı dışında şikayeti olmayan hastaya yapılan ultrasonografik incelemede karaciğerde 6 cm çaplı kötü karakterli kitle saptandı. Bu kitle irdelendiğinde biyokimyasal ve MR incelemelerinde karaciğer kanseri tanısı konuldu. Tümörün büyüklüğü gereği hiçbir tedavi seçeneği kalmayan hastaya biçilen ortalama yaşam süresi 6 ay oldu. Konu hasta yakınlarıyla ayrıntılı olarak paylaşıldı.Gastroenteroloji pratiğinde üzerinde ısrarla durduğumuz bu konuya örnek oluşturan dramatik tabloyu aktarmak, hepatit B konusuna dikkati toplamamıza yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)