BİNGÖL - Bingöl İl Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Demir, 2 Nisan Dünya Otizm Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Otizmin, yaşamın ilk 3 yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade eden Demir, “Otistik çocuklar genelde öğrenme, algılama bozukluğu ve çevrelerindeki dünyayı algılamakta zorluk çekerler. Otizm. erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görülmektedir. Otizm. dört önemli gelişimsel bozukluktan biridir. Her bin doğumdan bir veya ikisinde görülür. Dünya Sağlık Örgütü’nün Raporu’na göre Türkiye'de yaklaşık 100 bin otistik insanın yaşadığı sanılmaktadır.” dedi.
Otizm belirtileri nelerdir?
Otizm belirtileri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Demir, “Eğer çocuğunuz; başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağı ile istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyor, onlarla oynamayıp yalnız kalmayı tercih ediyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, sese, kokuya, ışık ve dokunuşa aşırı tepki gösteriyorsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, dönen nesnelere karşı ilgisi varsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamdaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.” dedi.
Bulgular varsa ne yapmak lazım?
“Bulgular fark edildiğinde mutlaka çocuğun psikiyatri uzmanınca veya çocuk nörologunca muayene edilerek tanı konulması gerektiğini ifade eden Demir sözlerini şöyle sürdürdü: "Uygulanacak olan ilaç tedavisi ise otizmi değil; eşlik eden semptomları (hiperaktivite, epilepsi, ritüeller, stereotipiler, kendine zarar verme, dikkat problemleri, depresyon) kontrol altına almaya ve tedavi etmeye yardımcıdır. Otizmin bugün için bilinen tek tedavisi özel eğitimdir. Erken yaşta başlanan, çocuğun yetenekleri ve gereksinimleri dikkate alınarak, bireysel özel eğitim programları hazırlanması ve uzman kişilerce uygulanması, günümüzde bilinen tek “tedavi” yöntemidir. Bu çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde ya da Devlete ait Özel Eğitim Okullarında bireysel eğitim alabilirler. Ailelerin eğitim sürecine katılmaları ve desteklemeleri çok önemlidir. Eğer çocuğunuzda bahsedilen belirtiler varsa çocuğunuzun değerlendirilmesi için ilinizde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezine başvurabilirsiniz.” ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat - İLKHA)