DİYARBAKIR –  30 Mart  2014 yerel seçimleriyle ilgili basın açıklaması yapan Memur Sen Konfederasyonu Bem Bir Sen  İl Başkanı İbrahim Gökdemir, dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.  Gerek ülkede gerekse de bölgede halkın seçime büyük bir katılım gösterdiğini söyleyen Gökdemir,  17 Aralık operasyonu ile oynanan oyunlara ve entrikalara halkın itibar etmediğini de ifade etti.

 “Halkın iradesi gizli mahfillerde ortaya konan senaryolarla engellendi”

Halkın, özgür iradesine ket vuran, inanç ve değerlerini ötekileştiren siyasi yapılanmalara prim vermediğini söyleyen Gökdemir, “Halkın iradesini gizli mahfillerde ortaya konan senaryolarla engellemeye çalışanları halkımız deşifre etmiştir. Halka dayanmayan, halkın iradesini yansıtmayan ve halk ile birlikte hareket etmeyen partilerin kalıcı olamayacağı ortaya çıkmıştır.” dedi.

 AK Partinin aldığı bu sonucu iyi okuması gerektiğini ve halkın kendilerine verdiği destekten çıkan mesajın gereğini yerine getirmesi gerektiğine değinen Gökdemir, “Hükümet bundan böyle halkın inanç değerlerinden kaynaklanan taleplerini öncelikli olarak programına almalıdır. Buna uygun yasal düzenlemeleri başta anayasa olmak üzere kalıcı bir hale getirecek düzenlemeler yapmalıdır. Bilinmelidir ki halkımızın inanç değerlerini önemsemeyen ve günü birlik siyasi manevra peşinde olan siyasi partileri Müslüman halkımız seçim sandıklarına gömecek ve tarihin çöplüğüne atacaktır.” uyarısında bulundu.

 “Kırsal kesimde halkımızın özgür iradesinin seçim sandıklarına yansıması engellenmiştir”

30  Mart yerel seçimlerinde, ülkenin birçok yerinde halkın ekseriyetinin özgür iradesini seçim sandıklarına yansıtmada bir sıkıntı yaşamamış olmasına rağmen bölge halkının özgür iradesini seçim sandıklarına yansıtmada hala ciddi sıkıntılar yaşadığını  hatırlatan Gökdemir, “Şehir merkezlerinde kimi sandık başkanlarının halkı kendi yandaşı siyasi partilere yönlendirmesine rağmen, seçime yeni giren HÜDA PAR müşahitlerinin adil ve tarafsız duruşları neticesinde halkımız güven içerisinde iradelerini seçim sandıklarına yansıtmıştır. Kırsal kesimde ise Müslüman Kürt halkının özgür iradesinin sandıklara yansımaması için Cumhuriyet dönemi ulusalcı sistemin seçim yöntemine özenir uygulamalar yapılmıştır. PKK silahlı güçlerin yerel birimlerince baskı ve dayatmalarla halkın iradesine ipotek koymaya çalışması sonucu kırsal kesimde halkımızın özgür iradesinin seçim sandıklarına yansıması engellenmiştir.” diyerek bölgede halka dayatılan tekçi zihniyetten duyulan rahatsızlığa değindi.

 “Halkın özgür iradesini tehlike olarak görüyorlar”

Cumhuriyetin kuruluşunda hortlayan tekçi zihniyetin bir sonucu olarak çok partili sistemin her zaman tehlike olarak görüldüğünü ve bunun önüne geçilmesi için türlü entrikalara başvurulduğunu dile getiren Gökdemir, tekçi zihniyetin kendisi için tehlike olarak gördüğü şeyin halkın özgür iradesi olduğunu söyledi.

 Gökdemir, “Cumhuriyetin entrikalarla dolu bu karanlık döneminde siyasi otorite, tüm halkı gündüz ortası gözlerini bağlarcasına sandık başına götürmüş,  baskı ve silahların gölgesinde “Açık Oy, Gizli Tasnif” yönetimi ile sözde demokratik seçim yaptıklarını sanmışlardır. Dünyada emsali görülmemiş bu tür seçim yöntemi terk edilip “ Gizli Oy Açık Tasnif” seçim sistemine geçilince halk nispeten rahat bir nefes almıştır. Sistemin baskı ve dayatmalarına cevap niteliğinde seçim sandıklarında kendi özgür iradesini bir şamar misali despot yönetimlere göstermiştir. Ancak bakıyoruz ki halkın özgür iradesinden korkan tekçi zihniyet bu gün bu coğrafyada ortaya çıkmıştır. Barış süreci ile birlikte müzakerelerde konu edinen silahlı güçlerinin ülke dışına çıkarılmamış olması bölge halkı üzerinde bir baskı unsuru olarak bu seçimlerde açık bir şekilde kendini göstermiştir. 30 Mart yerel seçimlerinde alınan duyumlara göre özellikle kırsal kesimde Cumhuriyet dönemi tek parti zihniyetini andırır bir şekilde ‘Açık Oy Gizli Tasnif’ misali halka açık bir şekilde toplu oy kullandırılmıştır.” diyerek 30 Mart yerel seçimlerinde BDP’nin bölgede almış olduğu oyun özgür iradelerle sandığa yansıyan oylar olmadığına işaret etti.

 “Halkın özgür iradesine yönelik yapılan her türlü uygulamaları gayri ahlakidir”

Bölge halkının özgür iradesini seçim sandıklarına yansıtmak istemesinin en doğal hakları olduğunu söyleyen Gökdemir,  halkın özgür iradesine yönelik yapılan her türlü uygulamaları gayri ahlaki ve insan hakkı ihlali olduğunu söyledi.

 Gökdemir, “Belli bir kesimin güdümünde gerçekleşen tüm bu olumsuzluklara rağmen, halkımızın sükûnetini ve sağduyusunu koruyup, tahriklere kapılmadan, şiddete bulaşmadan, bölgemizin huzur ortamı ve barışın kalıcılığı için olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Bundan böyle bölgemizin genelinde tüm kesimleri kucaklayacak, farklılıkları zenginlik bilecek bir anlayışın yerel yönetimlerde hâkim olmasını diliyoruz.” temennisinde bulundu.

 “Yıllardır bir hizmetlerini görmedik bundan sonra…”

30  Martta yapılan yerel seçim sonucu belediye başkanlığını kazananların yıllardır mağduriyet içerisinde ve hizmetten yoksun olarak bırakılan bölge halkına parti ayırımı gözetmeksizin hizmete odaklı bir çalışma yürütmesini beklediklerini söyleyen Gökdemir, “Bem Bir Sen olarak; seçilen belediye başkanlarının siyasi görüş ve ideolojilerini bir tarafa bırakarak belediye hizmetlerini halka yansıtmada azami çaba sarf etmeye davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.

 Son olarak yapılan yerel seçimlerin, hayırlara vesile olmasını temenni ettiklerini söyleyen Gökdemir, “Seçim sürecinde emeği geçen ve süreç boyunca yapılan tüm tahrik ve yıldırmalara karşı eğilmeden dik duran, barış ortamını korumada hassasiyet gösteren Müslüman halkımıza teşekkür ediyoruz.” dedi. (Fikret Özkan – İLKHA)