DİYARBAKIR - Mavi Marmara Davasının beşinci duruşması Rize Meydan`ında basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Rize İHH Dernek Sekreteri Recep Kaplan okudu. 

Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Gazze Özgürlük Filosu`nun 31.05.2010 günü İsrail askerî güçlerinin hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kaplan, gemilere düzenlenen fiilî silahlı saldırıda 9 insani yardım gönüllüsünün hayatını kaybettiği, 56’sının yaralandığı belirtildi. 

Olay anından itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunulduğu dile getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’de İstanbul Başsavcılığı tarafından 29 Mayıs 2012 tarihinde iddianame hazırlanmış ve Mavi Marmara saldırısının faillerinin kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, nitelikli kasten yaralama, kasten yaralama, nitelikli yağma, deniz, demir yolu veya hava yolu ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma, nitelikli mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve eziyet suçlarını azmettirme suçlarından dolayı her bir mağdur için ayrı ayrı, toplamda binlerce yıla tekabül eden mahkûmiyet kararıyla cezalandırılmaları talep edilmiştir. 

Başlangıç için maruf kimseler olmaları ve operasyonu bizzat yönettiklerine dair kuvvetli deliller bulunması, İsrail medyasına verdikleri beyanatlar, İsrail’in oluşturduğu Turkell Komisyonuna verdikleri ifadelerdeki ikrarlar nedeniyle İsrail ordusunun 4 üst düzey komutanı hakkında, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “saldırı emrini vererek bu suçları azmettirdikleri” gerekçesiyle dava açılmıştır. Davada, İsrail Genelkurmay Başkanı Gavriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu AvishaiLevi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin firari sanık olarak yargılanmaya başlanmıştır." 

“195 mağdurun ifadeleri dinlendi”
Davanın geçmişiyle ilgili bilgi veren Kaplan, "Mavi Marmara Davasının ilk duruşması 6,7 ve 9 Kasım 2012 tarihinde görülmüş, 21 Şubat 2013, 21 Mayıs 2013 ve 10 Ekim 2013 tarihlerinde yapılan duruşmalarla yargılamaya devam edilmiştir. Duruşmalarda ABD, Bahreyn, Belçika, Cezayir, Endonezya, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Pakistan, Türkiye, Ürdün, Yemen, Suriye ve Yunanistan vatandaşı toplam 50 yabancı ve şehit yakınları dahil olmak üzere 195 Türkiyeli mağdurun ifadeleri dinlenmiştir." dedi.  (İlyas Tunç - İLKHA)