Riyad Makaev / Doğruhaber / Analiz

Rusya, emin adımlarla ilerliyor. Gürcistan’dan 2008’de bir parça koparan Rusya şimdi Ukrayna’dan bir parça kopardı. AB ve ABD yaptırımlardan ve uluslararası hukuktan söz ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hiç dinlemeden, Kırım bölgesini Rusya’ya kattı. Bazı medya organlarının “Putin Çar gibi” şeklindeki manşetleri aslında yanlış. Putin Çar gibi değil, zaten “Çar”. Önce Rusya’da istediği gibi bir sistem kurdu. Şimdi Birleşmiş Milletleri ve uluslararası hukuku hiç umursamadan hareket ediyor. AB ve ABD’nin yaptırım açıklamaları ve siyasi manevraları Putin’i hiç durduramadı. Putin adeta, “bu yaptırımlar ve uluslararası hukuku benim için değil, gelişen ve geri kalmış devletler için uygulayın” diyor...
Rusya’nın Kırım bölgesini Rusya’ya katması şimdi yapılan bir organize değil. Rusya 1999’da Çeçenistan’ı yeniden işgal ettiğinde şehit edilen Çeçenistan İçkeriya Cumhuriyeti Başkanı Aslan Mashadov hem Gürcistan’ı kem Ukrayna’yı uyarmıştı. Rusya Çeçenistan’da başarılı olursa ardından Gürcistan ve Kırım gelecek demişti. Hatta Cevher Dudayev, Rusya için Kırım’ın ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak Rusya’nın Kırım’ı geri almak için harekete geçeceğini söylemişti. Putin de Kremlin’de düzenlenen imza töreni ile Kırım’ı resmen Rusya’ya yeniden dahil etti. AB ve ABD yaptırımlar konusunda konuşadursunlar, Putin için bu yaptırımlar hiç bir şey ifade etmez. Rusya 2008’de Gürcistan müdahalesinde AB ve ABD’nin tavrını görünce çok cesaret aldı. Artık Rusya’yı durdurmak çok zor olacaktır. Gürcistan hiç direnmedi. Elinde siyasi mekanizması ve askeri gücü bulunan Gürcistan direnmeden ülkenin bir parçasını verdi. Gürcistan’ın dostları AB ve ABD o zamanlar da yaptırımlardan bahsetti ancak bu yaptırımlar Rusya’ya hissedilir bir zarar veya zor durumda bırakmadı.
Rusya uluslararası hukuku hiçe sayarak bir mermi atmadan kocaman bir ülkeyi aldı. Bir bakıma Rusya yeni bir dönemi başlattı. Dünya bu sefer de Rusya’nın bu hamlesine seyirci kalırsa Rusya böyle “referandumlarla” bir sürü toprağı alabilir. Putin, Kırım konusunda son noktayı şu cümleyle ifade etti: "Kırım halkına destek çıkmak zorundayız. Bundan sonraki süreçte de 3 dil olacak. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca. Kırım, Rusya`nın bir parçası olmaya devam edecek. Bu, nesilden nesillere aktarılacak bir durumdur."

RUSYA ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPMIŞTI
Rusya Kırım’da önceden hazırlık yapmıştı. Şubat’ta Kış Olimpiyat Oyunları oynanırken rahat bir şekilde davranan Putin’in hamlesi çoktan hazırdı. Kırım’da nüfus çoğunluğu, Rus asıllı vatandaşlarda. Tatarlar azınlıkta, zaten yapacakları bir şey de yoktu. Bölgede önceden Ukrayna ile yapılan askeri anlaşmalar çerçevesinde konuşlanmış olan Rus askeri birlikler ve Rusya’nın Deniz kuvvetleri, Ukrayna iç karışıklığıyla uğraşırken bölgeye askeri sevkiyata başlamıştı. Kırım’daki Ukrayna askeri birlikler etkisiz hale getirildi. Hatta Rus askeri birliklerine katılanlar oldu. Bölgede resmi binalarda Rus bayrakları asılmıştı. Rusya Kırım’da referandum gündeme getirip hemen referandum gerçekleştirdi. Kırım, kararını Rusya tarafını seçerek verdi. Rusya kendi kardeşlerini ve vatandaşlarını korumak zorunda olduklarına dair açıklamalar yaparak gerekirse askeri müdahalede bulunabileceğini de vurgulamıştı.

ABD VE RUSYA ARASINDA YAPTIRIM RESTLEŞMESİ
Rusya’nın böyle bir şey yapacağını tahmin edemeyen ABD ve AB, Rusya’nın çok sert çıkışları karşısında son zamanlarda Esed’in bile hiç takmadığı yaptırımlar ve uluslararası hukuktan bahsederek korkutmaya çalıştı. ABD, Rusya`nın Kırım`ı işgalinde etkisi olan 7 Rus hükümet yetkilisi için yaptırım kararı almıştı. Yaptırımların Putin`e kadar uzanabileceği de konuşuluyordu. Rusya`da Duma`dan ise bu konuda çok sert bir rest geldi. Milletvekilleri "Hepimizi yaptırım listesine ekleyin" açıklaması yaptı. Rusya’nın kışkırtıcı tavırlarının küresel arenadaki yerini sarsmaktan ve kendini dünyadan soyutlamaktan başka işe yaramayacağını belirten Başkan Obama, uluslararası toplumun Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden her türlü adıma karşı tavır alacağına dair söz verdi. Ukrayna’ya müdahalesinin Rusya’yı diplomatik açıdan tüm dünyadan tecrit edeceğini hatırlatan Obama, Rus ekonomisinin de bundan büyük zarar göreceğinin altını çizdi. Ancak ABD’de şu anda Obama’nın Rusya konusunda çok zayıf kaldığı konusunda tartışma başlamış bulunuyor.

BM HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR
Kırım’da yapılan referandumun uluslararası alanda tanınmaması çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısı, Konsey’in daimi üyelerinden olan Rusya tarafından veto edilmişti. Rusya’nın Kırım’da yaptığı siyasi manevranın BM’nin ve Uluslararası hukukun tükenmiş ve hiç bir şeye yaramadığının açık bir belirtisi. Şu anda dünyada askeri ve ekonomik olarak güçlü devletler, uluslararası hukuku ve BM’in güvenlik konseyi kararlarını hiçe sayarak hareket etmektedir. ABD Irak konusunda istediğini yaptı. Şimdi Rusya istediğini yapıyor. Batı ise Rusya Devlet Başkanını Uluslararası mahkemeye verebilmek için bir dosya mı hazırlıyor bilinmez ama Putin’in iştahı bayağı açıldı…