Moskova’da yaşayan 2 milyon Müslüman için yetersiz kalan beş camiye yenilerinin eklenmesi için çalışmalar sürüyor.

Bayram namazı hutbesinde Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’in kendilerine Merkez Camii inşaatı ile ilgili sorunların giderildiği ve gerekli izinlerin çıktığı ile ilgili bilgiyi ilettiği müjdesini verdi.

Hutbe sırasında müjdeyi alan inananlar sevinçten tekbir getirdi ve alkış tuttu.



Duvar kağıdından seccadeler üzerinde namaz kılmak zorunda kalan Tatar, Dağıstanlı, Başkır, Çeçen, Tacik, Türkmen, Özbek, Azeri ve diğer onlarca farklı milleten inananlara hitap eden Gaynuddin, camilerin yetersiz olduğunu, Sobyanin’in izni dolayısı ile de müteşekkir olduklarını söyledi.

İbadet yerlerinin her zaman açık olduğuna değinen Müftü, “Hiçbir stadyum, fuar alanı ya da başka bir yer ibadethane olamaz. Müslümanlar Rusya’da misafir değil. Ülkemizin tarihi Ortodoks kiliseler, cami minareleri, sinagoglar ve diğer geleneksel dinlerin ibadethanelerin bir arada barış içinde yaşadığı tecrübelerle dolu” ifadelerini kullandı.



Bayram namazı Rusya devlet televizyonları tarafından canlı olarak yayınlanırken, Federasyona bağlı Cumhuriyetler, hükümet üyeleri, Moskova belediye başkanı ve diğer Müslüman ülke temsilcilikleri Rusya Müslümanlarının Ramazan Bayramını kutladı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cami çevresinde temizlik, ses düzeneği, lavabo ve diğer ihtiyaçların karşılanması yönündeki hazırlıklar ibadetin daha düzenli yapılmasına imkan sağladı.

Açık alanla birlikte 10 bin kişinin üzerinde inananın namaz kılabileceği Merkez Camii inşaatı eski tarihi cami ile birleştirilmesi çalışmalarında Moskova belediyesi ile devam eden sorunlar çözüldü.



Moskova Belediye Başkanı Sobyanin Merkez Camii’nin mülkiyetinin de Rusya Müftüler Konseyi’ne devrini onaylarken, süresi dolan inşaat izni için de ek süre tanınmasını kabul etti.

Sobyanin müjdeli haberi Rusya Müftüler Konseyi’ne bayramdan bir hafta önce iletti. Tarihi camide inşaat çalışmalarının 1 Eylül’de başlaması planlanırken, prefabrike olarak inşa edilen geçici camide inananlar bir süre daha ibadetlerini yapmaya devam edecek.

"RUSYA MÜSLÜMANLARI SİVİL BARIŞA KATKI SAĞLIYOR"


Rusya Müslümanlarının Ramazan Bayramı’nı kutlayan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, “Ramazan ayının sona ermesi, manevi açıdan temizliğin ve vazifenin tamamlandığı anlamına geliyor. Bu değerler, barışseverliği ve insancıllığı sembolize ediyor. Toplumumuzda insanlar arasında karşılıklı anlayışa ve etnikler arası mutabakata katkı sağlıyor.



Bugün Rusya Müslüman toplumu, sivil barışın ve dinlerarası işbirliğin artırılmasında önemli katkıda bulunuyor, kendi aydınlatıcı eğitimiyle hoşgörü ve başka halkların temsilcilerine saygı bağlamında gençlerin eğitimine yardımcı oluyor. Geleneksel İslami değerleri yeniden topluma kazandırarak Rusya’nın çok boyutlu kültürünün muhafaza edilmesine hizmet ediyor.

Bayramın bu mübarek günlerinde tüm Rusya Müslümanlarına sağlık ve mutluluk diliyorum! Her zaman evlerinizde huzur ve refah olsun.” ifadelerini kullandı.

“RUSYA MÜSLÜMANLARININ ÇALIŞMALARINI TÜM TOPLUM DESTEKLİYOR”


Rusya Müslümanları, zengin kültürlerine, tarihi ve dini geleneklerine dayanarak hem kendi cemaatlerinde hem de akraba ve yakınları arasında Ramazan Bayramı’nı geniş bir şekilde kutladıklarına değinen Rusya Başbakanı Vladimir Putin de, “Onların sivil toplum örgütleriyle ve devlet kurumlarıyla karşılıklı işbirliği artıyor, dinlerarası diyalog artıyor, hayırseverer ve aydınlatıcı eğitim girişimlerine büyük ilgi gösteriliyor.

Çeşitli aşırıcıların İslam’ın değerlerini tahrif etme, düşmanlık ve hoşgörüsüzlük tohumlarını ekme girişimlerine kesin karşı gelen Müslüman toplumunun bu prensip tutumu da saygıdeğer.” dedi.

Rusya Müslümanlarının etkin bir şekilde camiler inşa ettiğini, üniversiteler ve medreseler kurduğunu, İslami eğitim alanında reform niteliğinde çalışmalar yaptıklarına işaret eden Putin, “Rusya Müslümanları hac ibadetlerini de yapıyor.

Bu tür verimli, çok boyutlu faaliyet tüm toplumun desteğini alıyor ve ülkemizde sivil barışın ve mutabakatın muhafaza edilmesine katkı sağlıyor. Siz Müslümanlara, yakınlarınıza sağlık ve huzur diliyorum!” temennisinde bulundu.

RAMAZAN’IN BİTTİĞİNE HEM SEVİNDİLER HEM ÜZÜLDÜLER


Ramazan Bayram namazı için camiye gelen Müslümanlar duygularını Cihan Haber Ajansı’na aktardı. Tacikistan`ın başkenti Duşanbe`den gelen ve Yarmuhammed Aliyev, Ramazan ayının Moskova`da çok güzel geçtiğini dile getirdi.

Tüm dünya Müslümanların bayramını kutlayan Aliyev, “Allah yardımcımız olsun. Hayatta sağlık ve başarılar diliyorum! Namazdan sonra yakınlarıma ve dostlarıma uğrayacağım ve sofrada tekrar tüm dünya Müslümanlara hayır duada bulunacağım.

Sabah camiye gelmeden memleketim Tacikistan’ı aradım ve ailemi anne-babamın bayramını kutladım. Akşama doğru tekrar arayacağım.” şeklinde konuştu.

Bayram namazını eda etmek için Merkez Camii`ye büyük heyecanla geldiğini anlatan İldar Garayev de Ramazan aynın bitmesine hem üzüldüğünü hem sevindiğini belirtti. Garayev, “Ramazan ayı her bir Müslümanın oruç tutma vazifesidir. Asırlar once bize verilen bu vazifeyi yerine getirmeye çalışıyoruz.

Bugün bayramda kendimi mutlu hissediyorum. Hem üzülüyorum hem de seviniyorum. Üzülüyorum, çünkü mübarek ay sona erdi. Seviniyorum, çünkü Allah karşısında orucum ibadetimizi, umarım, hakkıyla eda edebildi. Şükür sıcaklara rağmen tüm orucumu tutabildim. Tüm dünya Müslümanlarına buradan seslenerek savaşsız ve karşılıklı saygının duyulduğu bir ortam diliyorum” diye konuştu.

Moskovalı Damir Mansurov ise Ramazan ayı boyunca tüm günahlardan uzak durmaya çalıştığını ve bunda başarlı olma sevincini yaşadığını belirtti. Mansurov, “Ramazan ayında orucumuzu tuttuk, peygamberimiz Hz. Muhammed’in gösterdiği gibi hayırsever faaliyetlerde bulunduk, Kuran-ı Kerim okuduk, camilere ibadete gittik.

Namaz kılırken manevi açıdan temizlik hissettik, insan kalbinin temizliğini hissettik. En önemlisi de bu. Bayram namazı güzel oldu. Hava da güzel, gök yüzü açıldı Moskova’da, güneşi gördük. Tatar arkadaşımlarla sofra arkasında bayramı kutlayacağız, Tatar tatlılarıyla bayramın tadını çıkaracağız.” dedi.