Kuraklık ve kıtlık nedeniyle zor şartlar altında hayatını devam ettiren Somali halkı Ramazan Bayramı`nı kutlamaya başladı.

Somali`de Ramazan Bayramı insanların üzerinde bir parçada olsa mutluluk getirdi. Kılınan bayram namazının ardından kamptaki çocukların mutluluğu yüzlerinden okunuyor.

BAYRAMI SOMALİLİ KARDEŞLERİ İLE GEÇİRİYORLAR

Açlık ve kuraklıkla savaşan Somali’ye yardım için gelen Türkler bayramı kamplarda geçiriyor. Evinden binlerce kilometre uzaklıkta geçirmenin burukluğuyla birlikte Somalili kardeşlerinin yanında olmanın heyecanını yaşayan Türkler ailelerine, çocuklarına ve sevdiklerine açlık ülkesi Somali’den mesaj gönderdi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen doktorlar, ziyaret ettikleri çadırlardaki hasta çocukları muayene ediyor.

Kimse Yok Mu Derneği’yle Adana’dan Somali’ye gelen Doktor Taner Kaynar, başkent Mogadişu’daki yüzlerce kamptan biri olan El Hidaye kampında hasta muayenesi yapıyor. Bayramı burada geçirmenin verdiği hüznün yanında hastalara yardımcı olmanın heyecanını yaşayan Kaynar, “Hekimlik hayatımın en güzel günlerini yaşıyorum. Hekim olduğumuzu burada yeniden hatırladık. Tıp fakültesinden yeni mezun olmuş ve Türkiye’de çeşitli illerde yeni göreve başlamış gibiyiz. Bütün hekimlerin tatmasını istediğim güzel bir duydu var burada. Sözün bittiği yer gerçekten burası. Türkiye’de herkesin bir şeyler yapabileceğine inanıyoruz.” diyor. Bayramı Somali’de geçiren Kaynar, sevdiklerinin ve tüm Türkiye’nin Ramazan bayramını kutladı.

Doktor Hacı Mehmet Eroğlu, çadırlarda hasta çocukları kontrol ederken Hova İbrahim ismindeki 7 yaşındaki hasta kız çocuğunu buldu. Uzun süre açlık ve susuzluktan dolayı aşırı derecede zayıflayan Hova’yı doktor Eroğlu çadırdan kucaklayarak çıkardı. Açlık ve susuzluğa bağlı zayıflıktan halsiz düşen Hova’ya serum takılarak ilaç tedavisine başlandı.

Kızılay Somali Delegasyonu Operasyon Sorumlusu Serdar Günay da bayramı Mogadişu’da geçiriyor. Yaklaşık 2 haftadır Somali’de olduklarını belirten Günay, “Somali’de yaşamak zor bunun herkes farkında. Açlığı ve kuraklığı yaşayan Somalili kardeşlerimize elimizden gelen en iyi şekilde yardım etmeye çalışıyoruz. Biz bayramı burada tatil olarak yaşayamadık. Bayram boyunca çalışmalar devam edecek.” dedi. Sevdikleriyle değil ancak Somalili kardeşleriyle bayram geçirdiğini ifade eden Günay, duygularını şöyle dile getirdi: “Buradan Türkiye’deki bütün sevdiklerime sevgiler gönderiyorum. Büyüklerimin elinden küçüklerimin gözlerinden öpüyorum. Eşimi çok özledim. Annemi babamı çok özledim. Bizi unutmasınlar, burada olduğumuzu bilsinler, bizim için dua etsinler.”

Kızılay depo görevlisi Halil Aktepe, bayramı Somali’de çadır kurarak geçiriyor. Yaklaşık 2 haftadan beri başkent Mogadişu’da çadır kurduklarını anlatan Aktepe’nin bayram mesajı gönderirken gözleri yaşarıyor. Aktepe, “Eşimi çocuklarımı çok özledim. Onlara çok selam söylüyorum. İnşallah en kısa sürede kavuşuruz. Burada yaşanan ızdırabı biraz olsun dindirebilirsek ne mutlu bize.” Diyerek duygularını dile getirdi.

SOMALİ`DE BAYRAM SABAHI

Somali halkı bir sonraki günün bayram olup olmadığını öğrenmek için dün tüm gece hilalin gözükmesini, Somali hükümetinin bayram olup olmadığını açıklamasını bekledi.

Haber saat saat 22.00 sularında geldi; hilal gözükmüştü, ertesi gün bayramdı.

Bayram sabahına uyanan Somalililer önce geleneksel bayram helvası ve kurabiyesini yedi, sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı yanındaki İsbalteysi bölgesindeki hükümet camisine bayram namazı kılmaya gitti.

Bayram namazı ardından A.A muhabirinin konuştuğu Somalililer oldukça mutlu gözükürken, bayram sevincinin devam etmesini, 1,5 ay önce sona eren iç savaşın yeniden başlamamasını, başkent Mogadişu`da yaklaşık iki haftadır yaşanan huzur ve sakinliğin devam etmesini dilediler.

Bayram namazına giden Somalili erkekler böyle umutlu konuşurken, çoğunluğu iç savaşı sonrası kocasını kaybetmiş çocuklu dul annelerden oluşan mültecilerin bayramdan haberi yok gibiydi.

Somali`nin başkenti Mogadişu Ramazan Bayramı sabahına böyle uyanırken, açlık ve kıtlığın yaşandığı en yoğun bölgeler olan Baydhaba Diin-soon, Shabellada - Hoose bölgelerinden başkente mülteci akını sürüyor.

Radikal dinci örgüt Eşşebab kontrolündeki bölgelerden kamyonlar ile çıkmaya çalışan mülteciler örgüt tarafından durdurulduğu için kilometrelerce yolu yürümek durumunda kalıyor.

Somalili mülteciler 120 km uzaklıktaki Shabellada-Hoose bölgesinden başkent Mogadişu`ya 4 günde yürüyebilirken, 250 km uzaklıktaki Baydhaba`dan 8 günde, 500 km uzaklıktaki Diin-soon`dan ise 16 günde gelebiliyor.

Açlık ve kıtlıktan Mogadişu`daki insani yardım kamplarına yürüyen mülteciler yol üzerindeki ormanlarda 2 gün aç ve susuz kalarak başkentte ulaşmaya çalışıyor.

Başkent Mogadişu`daki iç savaşın bitmesiyle oluşan huzura karşın, yardımların ulaşamadığı Eşşebab kontrolündeki bölgelerden açlık ve kıtlık haberleri gelmeye devam ediyor.

Aden Abdulle Uluslararası Havaalanı`nın yanı başındaki Bad-Baado kampı son günlerde başkente akan mülteci akınını en fazla karşılayan kamp bölgesi olarak dikkati çekiyor.