MARDİN - Artuklu Üniversitesinde Mardin ve Mezopotamya’nın geleneksel müzikleri üzerine araştırma yapan bir grup akademisyenin 2013 yılında kurduğu “Mardin Müzikleri Laboratuvarı”na bağlı proje kapsamında 26-27 Mart 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek panel; “Dengbej ve Şiir” ve “Yarsan Kürtlerinin Kutsal Müziği” temalı oturumlar şeklinde yapılacak.
Bir bölgenin kültürünün o bölgeye ait müziğinin incelenmeden anlaşılamayacağını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Mardin'in zengin kültürel özellikleri ve folkloruyla tanınan bir bölgede konumlandığını ifade ederek, gelişen teknoloji, politika ve sosyal dinamiklerin kültürü ve beraberinde müzikal folkloru sürekli olarak değişime zorladığına dikkat çekti.
Kültürel hazinelerimiz olan ve kim olduğumuza dair ipuçları veren bu eski müzikal denemelerin yok olmaktan kurtarılması ve kırılgan yapıya sahip sözlü repertuarın korunması fikrinden hareketle akademik bir zorunluluk olarak Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde “Mardin Müzikleri Laboratuvarı”nın inşa edildiğinin altını çizen Rektör Omay, bu çalışmanın üniversitenin “Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi” tarafından desteklendiğini söyledi.
Omay, bu çalışmada yer alan akademisyenlerin çabalarına teşekkür ederek sürdürdüğü konuşmasında: “Yerel kategori dil ile ilgili parametreler, müziğin doğası, ait olduğu kültürün sembolleri ve her repertuvarın sosyal yapısıyla ilgilidir. Bu sebeple bu müzikleri ve bağlı oldukları kültürleri derinlemesine anlamamız gerekmektedir.” dedi.
Mezopotamya’nın farklı etnik gruplarına ait geleneksel müzik arşivlerini oluşturmak için Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde oluşturulan ve Türkiye’de bu alanda yapılmış bir ilk olma özelliği taşıyan “Müzik Arşivi”ne bağış olarak verilen bazı özel arşivler de eklenerek alınan ses kayıtlarıyla beraber, analiz çalışmaları devam ediyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)