Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) küresel ısınmanın 2013`te de devam ettiğini açıkladı. Küresel İklimin 2013 Durum Raporu`nu BM Cenevre Ofisi`nde açıklayan DMÖ Genel Sekreteri Michel Jarraud, küresel ısınmanın hız kesmediğini söyledi. Kuraklık, sıcak hava dalgaları, seller ve tropik kasırgaların 2013`te de yerkürenin bütün kesimlerini etkilemeye devam ettiğini bildiren Jarraud, dünya yüzeyindeki 14 en sıcak yılın 13`ünün 21. yüzyılda gerçekleştiğine dikkati çekti.
Rapora göre küresel ısınma, son 30 yıl dikkate alındığında, her geçen 10 yıl bir önceki döneme göre artış gösterdi.
Sıcaklık 14.5 dereceye ulaştı
2013 yılında yerküre ve deniz yüzeyi sıcaklığının 2001-2010 yılları ortalaması ile kıyaslandığında 0.03 derece artarak 14.5 dereceye ulaştığı kaydedildi. Küresel ısınmanın özellikle güney yarımkürede arttığına işaret edilen raporda, Avustralya`nın tarihinin en sıcak yılını, Arjantin`in ise tarihinin ikinci sıcak yılını yaşadığı belirtildi.
İngiltere ve İrlanda`nın meteorolojik veriler tutulmaya başlandığından beri en yağışlı kışlarını geçirdiği bildirilen raporda, Brezilya`nın kuzeydoğusunun son 50 yılın en kurak yılını yaşadığı kaydedildi.
Küresel ısınmanın insanların neden olduğu rekor düzeydeki sera gazı salınımı dolayısıyla atmosferde ve okyanuslarda biriken ısıdan kaynaklandığına dikkat çekilen raporda, ısınma eğiliminin önümüzdeki yüzyıllarda da süreceği öngörüsüne yer verildi. Küresel ısınma dolayısıyla meydana gelen doğal felaketlere de değinilen raporda, bu konularda hazırlıklı olunması ve erken uyarı sistemlerinin kullanılmasının önemine işaret edildi.
Türkiye`de durum
Raporda, Türkiye`nin 2013 yılı içerisinde, yıllık ortalama aldığı yağış miktarının yüzde 13 altında yağış aldığı bildirildi. Türkiye`de yağmurların genelde kış aylarında gerçekleştiğine ancak bu yıl ülkede kışın kurak geçtiği, özellikle ülkenin batı kesimlerinin geçen yıl yeterince yağış almadığı ifade edildi.
Ülkedeki yağış azlığının tarımı ve su kaynaklarını etkilediği de kaydedildi.