ALMANYA - İran İslam Devremi lideri Ruhullah Humeyni`nin, Kudüs`teki işgalin son bulması için dünya Müslümanlarına miras bıraktığı "Dünya Kudüs Günü" hemen her İslam ülkesinde çeşitli etkinliklerle ihya edilirken, Almanya`nın başkenti Berlin`de de Kudüs`teki işgalin son bulması için bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş eylemi, daha önce planlandığı gibi Berlin Adenauerplatz`ta bir araya gelen yaklaşık bin kişilik gruba okunan Kur`an-ı Kerim ile başladı. Daha sonra polis eşliğinde Kurfürstendamm Caddesi üzerinde yürüyüşe başlayan grubun, ağırlıklı olarak Almanca "İsrail çocukları öldürüyor, İsrail kadınları katlediyor, Terör devleti İsrail Filistin`den defol, Kudüs için özgürlük" şeklinde slogan attığı görüldü. Organizatörlerin eylem süresince her hangi bir taşkınlığın yaşanmaması için özel gayret sarf ettikleri gözlerden kaçmazken, ellerinde İsrail bayraklarıyla grubu provoke etmek isteyen kişilere polisin anında müdahalesi, olası bir gerginliğin çıkmasını önledi.

Yolun yarısına gelindiğinde ellerinde İsrail ve Amerikan bayrakları bulunan ve yaklaşık 50 kişi olduğu tahmin edilen bir grubun çirkin hakaretlerde bulunması, kısa süreli bir gerginlik yaşanmasına neden oldu. Polisin, söz konusu gruba her hangi bir uyarıda bulunmaması dikkatlerden kaçmazken, gerginlik, yürüyüşü organize edenler tarafından yapılan uyarılar sonucu büyümeden sona erdi.

Eylem, Breitscheidplatz denilen alana varılmasının ve burada yapılan konuşmaların ardından katılımcıların sessizce dağılmasıyla sona erdi.
Öte yandan eylem sonrası görüşlerine başvurduğumuz Murat Korkut, isimli vatandaş, kendisinin Kudüs`ün sesinin duyulması için için yaklaşık 600 kilometre uzaklıktaki Bopfingen kasabasından eyleme katıldığını belirterek, "ilk olarak 1998 yılında yürüyüşe gelmiştim. Daha sonraki yıllarda 11 Eylül olayları bahane edilerek izin verilmediği haberi beni çok üzmüştü. Zira bu eylemle, Siyonist lobilerin baskısı altındaki medya tarafından gizlenen Filistin gerçeğini halka aktarma imkanı buluyorduk. Son birkaç yıldır tekrar izin verilmeye başlandı." bilgisini verdi.

Berlin`in metropol şehir olmasına rağmen katılımın düşük olmasından şikayet eden Korkut, "Sanırım organize eksikliği var. Yoksa Berlin gibi onlarca camisi olan, Müslüman nüfusunda yoğun yaşadığı bir metropolde, Filistin ayıbını görmezden gelmeleri mümkün değil" dedi.

Kudüs Platformu Kurulsun
Yürüyüşe komşu Leipzig şehrinde katılan Musab Tunç isimli vatandaş da, benzer konularda şikayetini dile getirdi. "İşgal altında inleyen Filistin halkının sesi olmak için buraya geldim" diyen Tunç, "Maalesef sesimiz yeterince duyulmuyor. Çünkü katılım az. Haliyle medya da fazla ilgi göstermiyor. Hoş katılım çok olsa da medyanın hak ettiği değeri vereceğini tahmin etmiyorum. Ama biz Müslümanlar olarak yine de daha iyisini yapabilmemiz gerekiyor. Mesela işe Müslümanlar arasındaki mezhep farklılıklarını bir kenara bırakarak, herkesin ortak paydası olan Kudüs için değişik grup ve cemaatlerden oluşan bir platform kurmakla başlanabilir." önerisinde bulundu.
Filistin meselesine bir anne gözüyle baktığını belirten Sevgi Tunç ise şunları kaydetti: "Öncelikle bu programı düzenleyen ve düzenlenmesinde emeği geçen bütün Müslüman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ben Leipzig şehrinden buraya ailemle beraber özellikle yanıma üç çocuğumu da alarak geldim. Ki Filistinli analar, Filistin ve Kudüs`ün özgürlük mücadelesinde neredeyse her gün şehit düşen evlatlarının öldürülmekle bitirilmeyeceğini bilsinler. Biz analar ve çocukların da Kudüs`ün Siyonist zulmünden kurtarılması mücadelesinde bu bilinci taşıyan Müslümanlar ile beraber onların yanında yer aldığını unutmasınlar.

Avrupa ortamında Filistinli kardeşlerimizin yalnız olmadığını tüm dünyaya ilan etmek elbette biz Müslümanların görevi ve borcudur. Öyle inanıyorum ki Kudüs`ün özgürlüğü yakın ve Siyonist İsrail`in çöküş ve yok oluşu yakındır. Allah (cc) Kudüs`ün özgürlük mücadelesinde özelde Filistin halkının genelde ise tüm Müslümanların yardımcısı olsun."


Basri Özmen - İLKHA