DİYARBAKIR – Dicle Üniversitesi “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bilgilendirme Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleşen konferans, Bilim Sanayi İl Müdürü Hayrettin Bahçivancı’nın açılış konuşmasıyla başladı. 

Sanayinin önüne bilimi, arkasına da teknolojiyi koyarak yeni bir vizyon oluşturduklarını ifade eden Bahçivancı, Bu değişimle, özellikle ülkemizde düşük ve orta düzeyde yapılan sanayi üretimlerinin bilim ve teknolojiyle desteklenerek yüksek ve çok yüksek katma değerli üretimlere geçişi hedeflediklerini belirtti. 

Hayrettin Bahçinacı’nın ardından sözü alan Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı M. Sedat Hayalioğlu, “Çağımız teknoloji ve AR-GE çağıdır. Araştırma geliştirme olmadan devletler kendi istikbalini göremiyorlar. Mutlaka bilim ve teknoloji alanında atılım araştırma geliştirme yapmak gerekiyor.” dedi 

Devletin AR-GE (Araştırma-Geliştirme)’ye çok önem verdiğini dile getiren Hayalioğlu, “Devletin çeşitli kurumlarının verdiği bu fonlar trilyonlar mertebesindedir. Bu fonlardan payımızı almak için iş bize düşüyor, gayret etmemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı. 

Konferans konuşmacılarından Ahmet Can Yoldaş, SAN-TEZ hakkında bilgiler verdi. SAN-TEZ’in Sanayi Ve Ticaret Bakanlığının, küçük ve orta ölçekli şirketler ve üniversiteler ile işbirliği içerisinde başlatmış olduğu, sanayi AR-GE projesi olduğunu belirtti. 

Devletin ARGE faaliyetlerine verdiği önemden bahseden Yoldaş, “Verilen hibeler ve desteklemeler bunu en büyük kanıtıdır.” dedi. 

Başvuru koşulları, destekleme şartları ve miktarı hakkında detaylı bilgiler veren Yoldaş, soruların ardından sunumuna son verdi. 

Konferansta son olarak söz alan sanayi ve teknoloji uzmanı Yunus Özmodanlı da, devlet tarafından desteklenmeyecek projeler ve nedenleri hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Desteklenen projeler sayısında Diyarbakır’ın sadece 1 projesinin olmasının şaşırtıcı olduğuna değinen Özmodanlı, “Yıl geneline baktığımız zaman, Diyarbakır’dan sadece 4 proje bizlere ulaşmış. Bu sayı Ankara için bin 700’ün üzerinde.” diyerek bu konuda özellikle Üniversitelerin üzerine çok fazla yük düştüğünü belirtti. (Yunus Emre/Ali Gültekin-İLKHA)