ÇANAKKALE - Üniversitenin Sarıcaeli köyünde bulunan Teknolojik ve Tarımsal Araştırma Merkezi`nde (TETAM) yürütülen "Yapay Büyüme Programındaki Oğlaklarda Farklı Miktarda Süt Sunumunun Büyüme, Gelişme ve Sağlık Üzerine Etkisi" adlı proje kapsamında, denek olarak 15`er oğlak 3 gruba ayrıldı. Araştırmada, biberonla beslenen grupların birine sabah ve akşam olmak üzere istedikleri kadar, ikinci gruba yüzde 20 daha az, son gruba ise yüzde 40 daha az süt veriliyor.


ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş yaptığı açıklamada, yönetim ve işçilik açısından önemli getirileri bulunan yapay büyütmenin özellikle süt keçiciliğinde yaygınlaşmaya başladığını söyledi.
Savaş, proje kapsamında yeni doğan oğlakların ağız sütünü aldıktan sonra annelerinden ayrıldığını ve biberonla beslendiğine işaret ederek, "Tabiî burada yaptığımız bir deneme düzeni. Biz süt kısıtlamasının etkisine bakıyoruz. Böylece yem kısıtlayıp, büyütme maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz" dedi.


Hayvanların büyüme maliyetlerini sadece ekonomik açıdan değil, onların sağlığını düşünüp, büyüme ve gelişmelerini de kontrol altına alarak başarmaya çalıştıklarını anlatan Savaş, şöyle konuştu:
"Bu projede damızlık oğlakların sağlıklı olarak büyümesi konusunu araştırıyoruz. Sütü biraz kıssak da bunlar daha çabuk yeme geçecekler. Yemden yararlanmaları daha erken başlayacağı için sütü tamamen kaldırdığımızda bu hayvanlar daha az stresle, yeni bir rejime geçmiş olacaklar diye tahmin ediyoruz."


Savaş, projenin 6 aylık olduğunu, elde edilen sonuçları üreticilerle paylaşacaklarını kaydetti.

AA