HABER MRK -  Yaklaşık 2 milyona yakın kişinin gireceği 2014 Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS), 23 Mart Pazar günü, sabah saat 10.00`da başlayacak.

 

“İhtiyaç gidermek için sınav salonundan çıkmak yasak”

Sınav öncesi sınavda uyulması gereken kurallarla ilgili ÖSYM' den açıklamalar geldi. Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavın başlamasından yarım saat önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmalar gerektiği söylenirken, “Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacaklardır. Cevaplama işlemini erken tamamlamış olsalar bile, adaylar sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan dışarı çıkarılmayacaktır. Ayrıca sınav süresince adayların tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermek için sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir aday tekrar sınav salonuna alınmayacaktır.” denildi.

 

 “ÖSYM`nin internet sayfasından öğrenebilecek”

YGS`ye girecek adaylar, giriş belgelerini, TC kimlik numaraları ve aday şifrelerini ÖSYM`nin internet sayfasından öğrenebilecek. Giriş belgesinin üzerinde adayın, sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunuyor. Adaylara ayrıca sınava giriş belgesi gönderilmeyecek.

 

Adayların, ÖSYM`nin sayfasından edinecekleri sınav giriş belgelerinin renkli veya siyah-beyaz çıktılarını, TC kimlik numarası ile fotoğraf üzerinde soğuk damganın bulunduğu nüfus cüzdanları ile son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf da bulundurmaları gerekiyor.

 

“Sadece şeffaf pet şişe içerisinde su getirilebilir”

Sınavın yapıldığı her bir salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şekerleme ve peçete, ÖSYM tarafından sağlanacak.. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilecek. Adaylar sınav binalarına, yanında sadece Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı (veya pasaport) olan adaylar alınacak.

 

“Sınava aykırı durumlardan kaçınmak gerekir”

Bakanlık, adayların sınava çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo vb. haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah vb. teçhizatla girmeleri sınav aykırı bir durum olduğunu açıkladı.

 

Ayrıca sınav süresince adayların, birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya çekilmesine yardımcı olmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınav salonunda sigara, pipo, puro vb. içmeleri, sözlük, sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanmaları, başkalarını rahatsız edecek şekilde birşeyler yiyip içmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmamaları gerektiği söylendi.

 

“Toplamda 160 soru sorulacak”

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak. YGS`de Türkçe`den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru olmak üzere toplamda 160 soru olacak.

 

 “Kopya çekildiği sonucuna varılan salonlarda, kopya çeken adayların cevaplar geçersiz sayılacaktır”

Adayların testlere verdikleri cevaplar bilgiişlem yöntemleriyle incelendiği bu nedenle incelemelerden elde edilen bulguların, ÖSYM tarafından değerlendirileceği, ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılan salonlarda, kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların teste verdikleri cevaplar geçersiz sayılacağı öğrenildi.

 

“Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir”

Açıklamanın devamı şöyle, “Bu nedenle sınav salonunda kopya çekme veya diğer adaylardan yararlanma girişimlerinde bulunulmaması, cevap kâğıtlarının sınav süresince diğer adaylar tarafından görülmeyecek şekilde kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir. Sınav kurallarına uymak adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, sınav görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunmayabilirler. Hangi yol seçilirse seçilsin, bu adayların kimlikleri, kusurları sınav tutanağına açıkça yazılacak ve sınavlarının geçersiz sayılacağı sınav tutanağında belirtilecektir.”

 

“Aday gerekli uyarıda bulunarak belgelerin eksiksiz teslim alınmasını sağlamalıdır”

Açıklamada son olarak, “Sınavın bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı, cevap kâğıdı ile Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi salondaki görevliler tarafından toplanacaktır. Özellikle büyük salonlarda görevliler yanlışlıkla bir adaya ait soru kitapçığı, cevap kâğıdı ile Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinden herhangi birini almayı unutabilirler. Böyle bir durumda aday derhal gerekli uyarıda bulunarak yukarıda sayılan belgelerin eksiksiz teslim alınmasını sağlamalıdır. Merkezimizde her salona ait sınav evrakı paketi, görevli ekipler tarafından tek tek açılır, içinden çıkan bütün belgeler tek tek sayılır ve eksikler bir tutanakla tespit edilir. Cevap kâğıdı, soru kitapçığı veya Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi eksik çıkan adayın sınavı geçersiz sayılır.” ifadeleri kullanıldı. (M. Zeki Aygur - İLKHA)