VAN - Birlikte kahvaltı yapan Davutoğlu ile Barzani, birlik beraberlik mesajları verdi. Davutoğlu, bölgede önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, yıllardır Türkiye ile Irak arasına kurulan psikolojik duvarların yıkıldığını söyledi. Barzani ise “Türkiye ve Kürdistan için kalıcı barış olmasını diliyorum” dedi.

 

Sabah saatlerinde Van’a gelen Neçirvan Barzani ve beraberindeki Süleymaniye ve Erbil valileri, Bakan Davutoğlu başkanlığındaki Türkiye heyetiyle kahvaltıda bir araya geldi.

 

Van'ın, Kürtlerin tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Barzani, Bahçesaray ilçesinde Faqiye Teyran gibi önemli bir şahsın yetiştiğini söyledi.
Barzani, Kürdistan için kalıcı barış istedi.

 

Türkiye'deki değişiklikleri memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Barzani, “Bir süre önce Süleymaniye'yi ziyaret eden Davutoğlu Kürtçe konuştu ve büyük memnuniyet gördü. Son yıllarda Türkiye'de meydana gelen değişikliklere sahip çıkılmalı. Türkiye ve Kürdistan için kalıcı barış olmasını diliyorum. Buradaki varlığımız ekonomik ilişkiler için önemli. Bundan sonra Ankara'da Sayın Başbakan Erdoğan'la bir görüşmemiz olacak. İnşallah iki toplum için güzel olur.” şeklinde konuştu.
Barzani'nin konuşmasını Türkçeye çeviren tercümanın bir ara yanlış tercüme yapmasını Barzani Türkçe konuşarak düzeltti.

 

"Türkiye ile Irak arasında psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Bölgede önemli gelişmelerin yaşandığını ifade ederek,  “Türkiye ile Irak arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı. Bu sınırlar duvara çevrilip, düşmanlık tohumları ekildi. Bölge halkı olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız. Süleymaniye Forumu'na katıldığımda bizi ne kadar büyük bir muhabbetle karşıladıklarını gördüm ve bu psikolojik duvarın yıkılmasının ne kadar gerekli olduğunu anladım. Orada Kürtçe konuştuğumda bütün dinleyicilerin nasıl ayağa kalktığını gördüm ve gözlerim yaşardı. Bu diller kardeştir. İnsanların bir birini selamladıkları, muhabbet ettikleri dillerdir. Bu diller güzel söylendikçe hep saygı ve muhabbet görecektir.” şeklinde konuştu.

 

Şeyh Ahmet Barzani'nin geçmişte Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Davutoğlu, tekrardan misafirlerine Kürtçe 'Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van şehrine hoş geldiniz' dedi. Davutoğlu, “Şeyh Ahmet Barzani ülkemize sığınmak zorunda kaldığında, Van halkı onu bağrına bastı. Irak'taki kardeşlerimiz baskı altında kaldıklarında hep buraya gelmişlerdir. Hiç tereddüt etmeden bağrımıza bastık.” şeklinde konuştu.
 

 

“Habur köprüsünün inşası ve diğer kapılarının açılmasını istiyoruz”
Van, Hakkâri ve Şırnak ile Süleymaniye, Dohuk ve Erbil'in kardeş vilayetler olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu,"Bu dağların bir duvar gibi algılanmasından ziyade Ferhat gibi muhabbetle aşılmasını istiyoruz. Habur köprüsünün inşası ve diğer kapılarının açılmasını istiyoruz. Bu geçişlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz. Serbestliğin içerisinde yürümesini istiyoruz. Dilimiz, kültürümüz, örfümüz, kardeştir. Siyaseti de kardeşçe yürütülecektir. Bizim gönlümüz muhabbet doludur. Allah bu muhabbetimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Onlara karşı bizim kardeşliğimizi baki etsin.” diye konuştu.
 

 

Konuşmalardan sonra kahvaltıya oturan Bakan Davutoğlu Barzani'ye Van kahvaltısını anlattı. (Murat Dalgın - İLKHA)