VAN: Barzani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Irak`ın Türkiye`nin en önemli ticaret ortaklarından olduğuna dikkat çekti.

Ticaretin yüzde 70`inin Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapıldığını hatırlatan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Şu an Habur ve Halil İbrahim geçişlerinden yapılıyor bütün bu ticaret. Biz burada üçüncü bir köprü inşa edilmesi ve 5 noktada

insani amaçlı ek geçiş kapılarının açılması için çok pratik konuşmalar gerçekleştirdik. Aktepe, Ovaköy, Gülzayı, Üzümlü ve Derecik kapıları ile ilgili en kısa zamanda pratik adımlar atılması konusunda mutabık kaldık. Bu bölgelerimizde yaşayan vatanadaşlarımıza ve Irak tarafındaki kardeşlerimize çok güzel bir Nevruz hediyesi aynı zamanda."

Davutoğlu yine Kürtçe konuştu

Davutoğlu ve Barzani görüşmeleri öncesinde de birer konuşma yaptı. Davutoğlu konuşmasına Kürtçe, "rojbaş" yani merhaba diyerek başladı. Bakan, 5 Mart`ta Süleymaniye Forumu`nda yaptığı konuşmaya da Kürtçe selamlamayla başlamıştı. Davutoğlu, 1932 yılında İngiliz baskısından kaçarak Van`a sığınan Şeyh Ahmet Barzani`yi bu toprakların bağrına bastığını söyledi. Kürtçe olarak "Şeyh Ahmet Barzani`yi misafir eden Van`a hoşgeldiniz, hayırlar getirdiniz, sefa getirdiniz" dedi ve Süleymaniye`de yaptığı konuşmayı hatırlattı:

"Orada Kürtçe konuştuğumda dinleyicilerin nasıl bir heyecanla ayağa kalkıp alkışladıklarını gördüğümde gözlerim yaşardı. Halbuki bu diller insanların birbirini selamladığı, saygıdeğer dillerdir. Bu dillerden nefret, şiddet söylemi, önyargı çıkarsa hangi dilde söylenirse söylensin yanlıştır. Biz bu psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız, Türkiye içinde yıktığımız gibi bölgede de yıkacağız. Sınırlarımız bir duvara döndürülmeye çalışıldı. Düşmanlık tohumları ekilmeye çalışıldı. Şimdi biz Türkiye ve Irak`ın yöneticileri, bütün bölge halkları ve liderleri olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız."

Barzani`den demokratik açılım vurgusu

Neçirvan Barzani de, demokratik açılımın ve bölgedeki barışın, ekonomik gelişmeye katkı sağlayacağını söyledi:

"Van`ın, demokratik açılımın yürümesinde önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum. Bugün Türkiye`de meydana gelen değişiklikler bizi çok memnun ediyor. Ümit etmeliyiz ki bu değişiklikler Irak, Kürdistan ve Türkiye için kalıcı barış sağlasın. Buradaki varlığımız, ekonomik ilişkilerimiz açısından da zemin oluşturacaktır."

Petrol ihracı en önemli konu

Neçirvan Barzani, Van`daki temaslarının ardından Ankara`ya giderek Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Türkiye ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol ihracına ilişkin anlaşma, Irak merkezi yönetiminin engeli ile karşı karşıya. Bağdat, anayasaya göre izni olmaksızın Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden petrol satamayacağını söylüyor. Erbil ve Bağrat bu konudaki pazarlıkta bir sonuca ulaşamadı. İki yönetim arasında Erbil`e merkezi bütçeden ayrılan pay hakkında da gerilim yaşanıyor.

Görüşmeler sonrası TRT yayınına katılan Davutoğlu bu konuda şunları söyledi:

"Bizim yaptığımız sözleşmelerin hepsi Irak anayasasına uygun. Sayın Barzani Bağdat`ta önemli görüşmeler yaptı. Enerji Bakanımız Bağdat`ı ziyaret etti. Bu kimseye karşı bir adım değildir. Ümit ediyoruz bu meseleler çözülür."

Barzani de Bağdat`ı sorun konusunda adım atmaya çağırdı:

"Bizim yaptıklarımız Irak`ın yüzde 80`inin izni doğrultusunda yapılmıştır. Kimse izinsiz bir davranışta bulunmamıştır. Irak

Başbakanı`nın bu sorunu çözmesi gerektiğine inanıyoruz."

Kaynak: Al Jazeera