MUŞ - Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara Muş`ta “Izdırap Ve Ümit Arasında Akif’in Fikir Dünyası’’ konulu konferans verdi. Muş Alparslan Üniversitesi konferans salonunda geçekleşen programa Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Muş Müftüsü Recep Uzun, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Kimyardım Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kısa bir kesit sunarak, “Akif’i tanıyabilmek anlayabilmek için onun bütün hayatını irdelemek gerekir. Mehmet Akif’i sadece bir şair ve nazım ustası olarak tanımlamak yetersizdir. Mehmet Akif bu tanımlamaların ötesinde bir değerdir’’ diyerek sözü Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara’ya bıraktı.

Kürsüye çıkan Prof. Dr. İsmail Karay, Mehmet Akif’in hayatı, kişiliği ve mücadelesinden bahsetti. Mehmet Akif’in hayatının 3 ayrı dönemden oluştuğunu söyledi. Mehmet Akif`in ayrıca şair, mütefekkir, sanatkâr dervişlik ve adanmışlık özelliklerine de değinen Kara, Akif’in en önemli özelliklerinden birinin ise Kur’an-ı Kerim mütercimi olması olduğunu kaydetti. 

Mehmet Akif’in bir Arnavut ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Kara, babasının Arnavut annesinin ise Buharalı olduğunu söyledi. Kara konuşmasını şöyle sürdürdü: “Babasının Arnavut olması insan yapısı olarak Akif’in dayanıklılığına, ısrarına ve müspet manada inadına işaret ediyor. Annesinin Buharalı olması ise, muhtemelen Akif’in kendisini sessizliğe gömen derin mütefekkir, sanatkâr, dervişlik ve adanmışlık taraflarına işaret etmektedir. Akif bu iki karakterin adeta bir canlı timsali bir hayat yaşıyordu." dedi. 

Mehmet Akif’in pozitif ilimlere önem veren bir insan olmakla beraber medrese eğitimi almış ve bunun yanında ciddi bir medrese tenkitçisi olduğunun altını çizen Kara, "Akif medrese eğitimi almakla beraber, aynı zamanda bir medrese tenkitçisiydi. Kendisi menderese çizgisinde yer almamakla kalmamış, medreseye karşı ağır tenkitler geliştirmiştir. Akif,  pozitif ilimlerin yanı sıra dışarıdan medrese eğitimi almış bir insandır." şeklinde konuştu. 

İslam dünyasının problemlerine de değinen Prof. Dr. Kara, "Son 3 asırdır İslam dünyasının en önemli problemlerinden biri din ile bilim arsındaki çatışmadır. Bu problemin nasıl anlaşılacağı başlıbaşına bir sorun olmasının yanı sıra aslında bu Hıristiyan âleminin İslam alemi içerisine yaydığı bir şeydir. Akif, pozitif ilimlerin yanı sıra dışarıdan medrese eğitimi de alan bir insan olması hasebiyle aldığı eğitim ile bu noktada din ile bilim arasındaki çatışmanın merkezine düşmüştür." diyerek Akif’in almış olduğu eğitim ve kişiliğinin, bu sorunun giderilmesi noktasında model insan olduğunun altını çizdi. 

Akif’in fikir hayatını anlayabilmek için hayatını detaylı bir şekilde okumak ve anmak gerektiğini kaydeden Kara, konuşmasının devamında, “Mehmet Akif birçok dönemdaşı gibi, bugün bizim tarih olarak baktığımız zaman çok kısa gibi gözüken fakat çok uzun ayrı 3 dönemi yaşamış bir şair ve mütefekkirdir." ifadelerine yer verdi. 

Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu İstiklal Marşı`nın hak ettiği yerde olmadığını ve hak ettiği şekilde okutulmadığının altını çizen Kara, İstiklal Marşı`nın tamamen dini imanı ve bu iki değere bağlı olan milleten bahsettiğini söyledi. 

Program Vali Vedat Büyükersoy’un Prof. Dr. İsmail Kara`ya plaket takdiminin ardından sona erdi.  

(M. Şirin Çağlayan - İLKHA)