DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yasalaşan ve kamuoyunda Dershaneler Yasası olarak bilinen kanun maddeleri hakkında açıklamalarda bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Topal, yasanın eğitim sistemi ve öğrenciler açısından tarihi bir fırsat olduğunu kaydetti.
Yeni yasa hakkında bilgiler veren Topal, “1930 yılında çıkarılmış 1702 sayılı ve 1943 yılında çıkarılmış 4357 sayılı yasaların yürürlükten kaldırılması ‘maaş kesimi, derece ve kademe indirilmesi, meslekten çıkarılma’ gibi cezaların güncellenmesi iyi olmuştur. Çünkü Milli Eğitim Kanunlarının kahir ekseriyetinde kullanılan ifadeler, terim ve isimler dahi eskimiş ve karşılığı kalmamıştı. Yani günümüz ihtiyacına cevap veremiyor, karmaşa ve kaosa neden oluyor ve sık sık genelgeler çıkarılmasına neden oluyordu.” dedi.
Soruşturma ve disiplin konularında da çok sorun yaşandığına dikkat çeken Topal, “Bu nedenle bu yasaların tedavülden kaldırılması iyi oldu. Öğretmenlik mesleğinin özel bir kariyer mesleği olması hasebiyle Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’nın merkez ve taşra teşkilatı personelinin, öğretmen ve yöneticilerin atanması, görev ve sorumlulukları, ödüllendirilmeleri, cezalandırılmaları ve gerekli tüm düzenlemeleri içeren çağdaş, demokratik ve eşitlikçi özel kanun ve yönetmelikleri biran önce çıkararak sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlamasını bekliyoruz.”diyerek yasa hakkındaki beklentilerini ifade etti.
“Okul merkezli eğitim güçlenir”
Dershanelerin maddi manevi kayba uğramaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Topal, “Devlet okullarının cazibe merkezi haline getirilmesi, sınav hazırlık kurslarının devlet okullarında ücretsiz verilmesi, devlet okullarındaki öğretmenlerin gelişmesi, saygınlığı ve ek ücret alması perspektifinde değerlendirilerek, bu bağlamda yapılan denetim birimlerinin tek merkezde toplanması daha disiplinli ve amaca yönelik bir denetim mekanizmasının işlemesini de sağlayabilir.”şeklinde konuştu. (Yunus Emre-İLKHA)