DİYARBAKIR- Bismil ilçesinde mevcut belediyenin hizmet yapmama siyasetini benimsediğini belirten Hür Dava Partisi Bismil ilçe belediye Başkan Adayı Abdussamed Yalçın, ilçenin kronikleşmiş sorunlarına değinerek projelerini anlattı.
Kendisi de aslen Bismilli olan Yalçın, siyasete atılma ve HÜDA PAR’ı seçme nedeni, Bismil’in kronikleşmiş sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini, projelerini İLKHA’ya anlattı.
Siyasetin bir yönetim sanatı olduğunu söyleyen Yalçın, siyasetin peygamberle başladığını vurgulayarak, toplumun her zaman ne şekilde ve kim tarafından idare edildiğine dikkat ettiğini söyledi.
“Halk, Müslümanlara yaraşır bir şekilde yönetilmek istiyor”
Şu anki toplumun Müslüman olduğunu ve Müslümanlara yakışır bir şekilde yönetilmek istediğini hatırlatan Yalçın, “İdare makamını elinde bulunduranlar halkın değerlerine göre idarecilik yaptıkları zaman halk onlara boyun eğmiştir. Halkın değerlerini görmezlikten geldikleri zaman da baskılara rağmen halk kendi değerleriyle yaşamak için arayışlara girmiştir. Bu çerçevede kendi âlimlerinden, kendi kanaat önderlerinden, kendi değerlerini ayakta tutan ve peygamberler misyonunu taşıyan herkesten hizmet beklemiştir. Kendisinden geldiğim aile ve beni yetiştiren muhit kültürel, sosyal ve siyasal olarak her zaman halkın bu yöndeki derdine derman olmaya çalışmıştır. Belki zihinlerde yer edindiği şekliyle parti olarak değil, parti kalıbı dışında camilerle, medreselerle, derneklerle, basın kuruluşlarıyla bu hizmetin içinde yer aldım. Çok sayıda ilim talebesinin yetişmesine, kitlelerin İslami olarak bilinçlenmesine, muhtaçların mağduriyetlerinin giderilmesine vesile olan hizmetlerin içinde yer aldım. Ancak bu hizmetler kötü gidişat ve yozlaşmanın karşısında yetersiz kalıyordu. Halkın bize olan teveccüh, beklenti ve taleplerinin çok çok altında kalıyorduk. Bir taraftan yürekleri sızlatan insanların perişanlığı, öbür taraftan İlahi mesuliyet duygusu. Bunlara karşı lakayt kalamazdık. Ama yaptığınız hizmetin yerini bulması ve olumsuz gelişmelere karşı mücadele, çok daha etkin, güçlü ve büyük çaplı bir kurum halinde çalışmayı gerekli kılıyordu” dedi.
“Mevcut partiler hizmet yapsaydı bize gerek kalmazdı;ama…”
Türkiye’deki mevcut partilerin bir amaç için kurulduğunu ve bu amaç doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden Yalçın, HÜDA PAR’ın sahneye çıkma nedenini aktardı. Yalçın; “Söz konusu mevcut partilerin amacı gerçekten hizmet olsaydı şimdiye dek bunu yapmışlardı. O zaman HÜDA PAR’a da gerek kalmazdı. Ama maalesef, Türkiye’de siyasi parti denince, yerine getirilmeyen vaatler akla gelir. Bir parti halkın derdine derman olacak vaatlerde bulunur, eline iktidardan bir nebze geçince de istismara başlar ve ne verdiği vaatleri aklına gelir ne de oylarını aldığı seçmeni tanır. Halkın verdiği yetkiyi siyasi rant elde etme aracı olarak kullanır. Sonraki dönem halk başka bir partiyi dener. Böylece sürüp gider. İktidara gelen her parti elit kesimin veya belli bir zümrenin menfaatlerini gözetler, umumun derdine derman olmaz. Temsil ettiği kesimin bir kısım beklentilerini yerine getirirken çoğunluğu oluşturan halka dayatmalarda bulunur. Mevcut partilerin hiç birini kendi temsilcisi olarak görmeyen büyük bir halk kitlesi de var. Halkın, bir bütün olarak değerlerini taşıyan ve beklentilerini yerine getiren partiler hemen hemen hiç olmadı. Halk her zaman ehven-ı şerri seçmek zorunda bırakıldı. Ama bu durum zorunlu değil, halk olarak bunu çekme mecburiyetimiz yoktur. İşte arayış buradan başladı” dedi.
“Siyaseti halkın değerlerine uyarlayacağız”
HÜDA PAR’ın, sesini duyuramayanların sesi olduğunu dile getiren Yalçın, “ HÜDA PAR kalbinde beslediği inancını ve günlük hayatta yansımasını görmek istediği değerlerini siyasette görmek isteyenlerin partisidir. Menkıbelerde kalmış tarihimizin altın sayfalarını günümüzde uygulamasını isteyenlerin partisidir. Hz. Ömer’in adalet uygulamalarını, Ömer bin Abdulazizin idaredeki ince işleyişini, İslami temellere dayalı idare şeklini isteyenlerin partisidir. Hüda Par halkın değerlerini siyasete taşıyarak siyasetin olması gerektiği örneğini ortaya koyacak ve ona yeni bir renk katacaktır. Halkın değerlerini siyasi menfaate değil, siyaseti halkın değerlerine uyarlayacaktır. Siyasette olması gereken de bu değil midir?” diye sordu.
“Mevcut belediye hizmet etmeme siyaseti benimsiyor”
Bismil’de mevcut belediyenin hizmet yapmama siyaseti güttüğünü aktaran Yalçın, belediyenin kaynağından yaklaşık 18 trilyonun kayıp olduğu iddialarını dile getirdi.
Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: “Evinde kendisini ziyaret ettiğimiz bir vatandaş, hala içme suyu sıkıntısını çektiklerini söyledi. Belediye ise şehrin ortasına içme suyu ihtiyacını bitirdiklerini söyleyen döviz açmış. Bir ay öncesine kadar içme suyu olmayan mahalleler vardı. Hüda Par’ın ilçede seçim çalışmasına başlamasıyla apar topar derme çatma bir şekilde su borularını döşediler. Parası olmadığı için yeni döşenmiş borulardan evine su çekemeyen vatandaşlar var. Bizler içme suyu, çöp, yer altı yapısı, sokakların çamurdan arındırılması gibi bitirilmiş olması gereken insani ihtiyaçların sorun halinde durmasının belediyeler için ayıp sayıldığı bir dünyada yaşarken Bismil belediyesi birkaç su borusu çekmiş diye övünüyor. Bununla övünürken bazı mahallelerde insanımızın insani şartların çok çok altında hayat sürdüklerini göremez haldedir.
“İfsada götüren gayrimeşru yolların tamamını kapatacağız.”
Gençlere yönelik sosyal tesislerin ve meslek edindirme kurslarının olmaması gençlerin internet kafelerde internetin pençesine düşmesine sebep olmuştur. İnternet kafelerde denetimin olmaması ise durumu daha vahim hele getirmiştir. İşsiz ve başıboş kalan gençlerimiz ve çocuklarımız uyuşturucuya müptela olmuş, ailelerinin ve toplumun huzurunu kaçırıyorlar. En verimli yaşında toplumu ve ailesi için hizmet etmesi gereken çok sayıda gençlerimiz uyuşturucu suçundan mahkûm olmuş, ceza evinde yatıyor. Bizim en büyük yatırımımız gençler ve çocuklar üzerinde olacaktır. Bu şekilde bir yandan mevcut durumu ıslah ederken diğer yandan toplumun geleceğini şekillendireceğiz. İnternet kafeleri denetime tabi tutacağız, gençlerimizi ve çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için sosyal tesisler kuracağız, eğitim yuvalarına destek sağlayacağız, ifsada götüren gayrimeşru yolların tamamını kapatacağız.”
Dicle nehri kenarına kurulan Dicle Mahallesinin gecekondu yapılardan oluştuğunu ve ne gelişmeye ne de hizmet götürülmeye elverişli olduğunu ifade eden Yalçın,” Burada yaşayan vatandaş en ilkel şartlarda hayatını sürdürmektedir. İmkânı olmadığı için başka mahalleye taşınma şansı da yok. Adeta en kötü şartlar altında yaşamaya mecbur bırakılmıştır. Bu mahalle sakinlerinin başka yere nakledilip yerinin yeşil alana dönüştürülmesi en uygunudur. Aslında başından beri hesap buydu ve kırk yıldan beri de bu konuşuluyor. Ama siyaseti başka amaçlar için kullanan siyasiler yüzünden bu yönden hiçbir adım atılmadı. Bismil’in yanı başından geçen bir Dicle nehri var. Bu nehir olduğu gibi terkedilmiş. Oysa ıslah edilmeye ve çift tarafı park, bahçe, mesire yeri yapılmaya oldukça müsaittir. Başka memlekette olsaydı Dicle nehri ve etrafı çoktan beri turistik alana dönüştürülmüştü” dedi.
Belediye ve Emniyet binasının şehrin merkezi noktasında bulunduğunu ve bunun da bazı sorunları beraberinde getirdiğini kaydeden Yalçın, her iki binayı başka bir yere nakletme projelerinin olduğunu söyledi.
Bazı mahallelerde cami eksikliğinin olduğunu da söyleyen Yalçın, Bismil için de çok büyük bir kapasiteye sahip cami projelerinin olduğunu belirtti. Yalçın,” Şehir merkezinde ihtiyacı karşılayacak bir cami yok. Trafik ve araba park sorunu had safhada ve bunun için en ufak bir adım atılmış değil. Türkiye’nin doğusunu batısına bağlayan şehirlerarası yolun üzerinde bulunan Bismil’de otobüs terminali yok. Diyarbakır ve Batman minibüs garajı elli yıl öncesi gibi şehrin içinde duruyor. Şehrin nüfusu on binden yüz bine yaklaştı ama yapılanma değişmedi.Bismil içinde geçen demir yolu alınmayan önlemlerden dolayı hem insanlar ve hem de hayvanlar için büyük tehlike arz ediyor .Hiç bir parti projesinde demir yolu tehlike arz edildiği geçiş noktalarında üst geçit yapılması planı yok. Nedeniyse kendilerine bunu dert etmemeleriydi. Şu anki mevcut belediye üç dönemdir belediyeyi yönetiyor. Şehir içinden geçen tren rayları bir çok insan ve hayvanın ölmesine sebebiyet vermesine rağmen insanların geçe bilmesi için bir üst geçit yapılmadı” şeklinde konuştu.
Abdussamed Yalçın Kimdir?
Bölgenin tanınmış âlimlerinden Mele Ahmedé Koğé’nin oğlu olan Abdulsamet Yalçın, 1968 yılında Bismil’de doğdu. Fırat Üniversitesi mezun olup medrese icazeti alan Yalçın, 28 Şubat döneminde imamlık görevine son verildi. İslami çalışmalarından dolayı 10 yıl hicret hayatı yaşadı.
Yalçın, 2011 yılında açılan Rehber (Çağrı) TV’nin yönetim kurulu başkanlığı ve Müslüman Alimler Cemiyeti’nin genel sekreterliği yapmaktadır.
Hür Dava Partisi’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Abdulsamet Yalçın, halen partinin genel başkan yardımcılığı görevini de yürütmektedir. Evli ve 5 çocuk babası olan Abdulsamet Yalçın, ana dili Kürmanci’nin yanı sıra Soranice, Türkçe, Arapça ve Farsça bilmektedir. (Hasan Gündüz-İLKHA)