BİNGÖL - 10-16 Mart Tuza Dikkat Haftası kapsamında Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, önemli açıklamalarda bulundu.


Fazla tuz kullanımının vücutta sıvı birikmesi ve kan basıncının artmasına neden olabileceğini söyleyen Söyiler, ‘’ Dünya Sağlık Örgütü'nün, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önerildiği, miktarın doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlandığını bildirdi.


Çok fazla alınan tuzun kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olup, kemik sağlığını bozduğunu belirten Söyiler, "Son zamanlarda tüketim sıklığı artan fast food yiyeceklerle tuzun içinde bulunan sodyum mineralinin alımı artmıştır. Halkımızın günlük tuz tüketimi şimdiki haliyle bile normalin üç katı iken son yıllarda popülaritesi artan fast food besinlerle bu oran katlanarak artmaktadır. Bu besinler hazırlanırken koruyucu olarak kullanılan sodyum minerali kalp, damar, böbrek hastalıklarına sebep olmaktadır. Yine aynı şekilde tüketilen salamura besinlerin içerdikleri tuz miktarı günlük tüketilen ortalama tuz miktarının yüksek olmasında etkilidir" diye konuştu.


Tuz kısıtlamasına ilişkin tavsiyelerde bulunan Söyiler, sözlerini şöyle tamamladı: "Öncelikle tuzun yerine alabilecek aroma arayışına gitmektir. Örneğin isteğe ve sağlık durumuna göre tuzun yerine değişik baharatlar, limon sarımsak kullanılabilir. Salatalara hazır soslar yerine evde kendi hazırladığınız soslar kullanılabilir. Çünkü hazır soslar bol miktarda sodyum içerir. Turşular yerine taze sebze meyve tüketmeli. Yemeğin tadına bakmadan tuz eklenmemeli. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı yüzde 15 azaltılabilir. Eğer hipertansiyon gibi sağlık problemi varsa, mutlaka satın alınan hazır ürünlerin etiketleri okunmalı. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih edilmelidir." (Nihat Kanat-İLKHA)