MARDİN- Kızıltepe (Qoser)  STK Platformu Başkanı Mehmet Şerif Öter Van’da BDP’liler tarafından bayanlara yapılan saldırıyla ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA)yaptığı açıklamada, Kürtlerin tarihinde bayanlara karşı saldırının olmadığına vurgu yaptı. 

Kürtlerin inanç, örf ve geleneklerinde bayanlara karşı saldırının olmadığını söyleyen Kızıltepe STK Platformu Başkanı Öter, Van’da HÜDA-PAR mitinginden dönen bayanların bir grup BDP’linin saldırısına uğradığını hatırlatarak, Kürtlerin inanç örf ve geleneklerinde bayanlara saldırı yerinin olmadığını söyledi. 

Kızıltepe STK Platformu olarak saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirten Öter, “Hiçbir parti mensubu üyesi ve sempatizanı şiddete başvurmamalıdır. Çünkü şiddet siyasetçilerin işi değildir. Siyaset kurumu şiddeti kesinlikle kaldırmaz şiddetle işi olan siyasetle işi olamaz.” Dedi. 

Her kesimin birbirine tahammül etmesi gerektiğini belirten Öter, daha önce devlet ve karanlık güçlerin eliyle bölgede birçok alanda baskıların olduğunu belirterek, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez güneydoğu yani Kürdistan coğrafyasında şiddetsiz ve baskısız bir seçim olacağı kanısı vardı. Son derce rahat bir seçim süreci var. Ne yazık ki bizim Kürt partileri arasında provokatif eylemler gerçekleşiyor. Bu da bizi ciddi manada endişelendiriyor. Bu yapılan saldırıyla ilgili yönetimimizle detaylı bir şekilde açıklama yapacağız. Buradan çağrımız tüm siyasi partilere kimin birikimi donanımı ve sermayesi varsa siyaset yoluyla ortaya koysun ve herkes birbirine tahammül etsin.” İfadelerine yer verdi. 

Bölgede bir daha kardeş kanının dökülmesini görmek istemediklerini sözlerine ekleyen Öter, bölgenin yeterince şiddet ve kan gördüğüne dikkat çekti. 

Bölgede bir daha kardeş kanının dökülmesini görmek istemediklerini cümleleri ile açıklamasını sürdüren Öter, “Bu gibi provokatif eylemler toplumun tüm kesimini ciddi bir şekilde endişelendiriyor. Özellikle siyasi partiler bu süreçte birbirlerinin demokratik mücadelesine tahammül etmek zorundadır. Bunu yapmadığı takdirde o siyasi partinin demokratik ve özgürlük söylemleri birbiriyle uyuşmuyor ve gerçeği yansıtmıyor demektir.” diye belirtti.

Bir damla kanın akması, tüm siyasi partilerin siyaset ve söylemlerinden daha değerli olduğuna vurgu yapan Öter açıklamasının devamında, “Umut ve temennimiz bir daha bu tür olayların oluşmaması ve burada kalan 20 günlük seçim süreci barış, kardeşlik ve huzur içerinde geçmesidir. Eğer bir daha böyle bir şey olursa bunun sonu nereye varacak bilemiyoruz. Bir damla kanın akması bütün siyasi partilerin siyaset söylemlerinden daha önemli ve daha değerlidir.” İfadelerini kaydetti.

(Mehmet Aslan-İLKHA)