MARDİN- Kızıltepe İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan, sabahın erken saatlerinden itibaren yağan yağmurun tüm çiftçilerin yüzlerini güldürdüğünü söyledi.

 

Kızıltepe’de ekili alanın 100 bin dekarın susuz olduğunu belirten Nevaf Kalkan, “Kızıltepe ovasında ekilebilecek yaklaşık bir milyon dekar bulunmaktadır. Bunun 100 bin dekarı ise susuz arazilerdir. Susuz arazilerin çoğunda Arpa ve mercimek ekilmiştir. İlçemizde bugün itibariyle susuz arazideki ekinlerin gelişme durumu normaldir. Yağışlar bugüne kadar yetersiz olmasına rağmen, yağış aralığından dolayı ekinler üzerinde olumsuz bir etki olmamıştır.” İfadelerini kullandı.

 

Yağışın az olmasının ürün kaybına sebep olacağını söyleyen Kalkan, “Şuan ekili olan 750 bin dekar buğday, 100 bin dekar arpa, 60 bin dekar mercimek bulunmaktadır. Yağışın az olması susuz arazileri etkilediği gibi, sulu arazilerde etkileyecektir. Çünkü Kızıltepe’de çiftçiler ek sulama sistem uygulanmakta yani yağışların yetersiz olduğunda sulama yapılmakta dolasıyla yağışın az olması kuyu sularının yetersiz olacağından ürünlerde verim kaybına sebep olacaktır.” dedi.

 

Bugün yağan yağmurun çiftçilerde büyük bir sevinç meydana getirdiğini belirten Kalkan, “ Yağışların bundan sonra düzenli bir şekilde yağdığı sürece, susuz arazilerde bir sıkıntı yaşanmayacağı temenni ediyoruz. Bugün yağan yağmurla hem bizim hem de çiftçilerimizin yüzü güldü. Özellikle, ekinlerde gübre kullanan çiftçilerimiz içinde çok iyi oldu. İnşallah bu yağışlar devam eder.” Şeklinde konuştu. (Mehmet Aslan-İLKHA)