DİYARBAKIR- Özellikle tarım ve sulama alanında yapılan yatırımlara yönelik gerçekleştirilecek olan açılış ve temel atma törenleri için Diyarbakır’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Valilik Binası’nda basın toplantısı düzenlediler.
Son yıllarda Diyarbakır’a tarım ve sulama alanında yapılan yatırımlar konusunda bilgilerin aktarıldığı basın toplantısında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, 2008 yılında bizzat Başbakan tarafından başlatılan “GAP eylem planı” çerçevesinde bölgede yapımı devam eden barajların tamamlanmasıyla beraber toplamda 400 bin hektar alanın sulanabileceğini söyledi.
Eker, bu bağlamda 2 büyük projenin de devam ettiğini belirtti.
“Diyarbakır’a yaptığımız yatırım 2,2 milyar TL’yi buldu”
Bölgeye, özellikle de Diyarbakır’a yapılan yatırım ve projelerin çokluğuna değinen Bakan Eker, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Diyarbakır’a yaptığımız yatırım 2,2 milyar TL’yi buldu. Bu yatırımlar artarak devam edecek. Tarımın ana vatanı olan bu topraklar bu günde tarımın başkenti olacaktır.” İfadelerini kullandı.
Bakan M. Mehdi Eker’in ardından söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’da yatırımlar noktasında Tarım Bakanlığı ile adeta yarıştıklarını ve bu yarışı kazandıklarını belirterek, Diyarbakır’a 2 milyar 285 milyon TL değerinde yatırım yaptıklarını ifade etti.
“28 büyük müjde ile geldik”
Eroğlu “Para hazır. Müteahhitler başladı. Bugün de bunların resmi temel atma ve açılış merasimini yapacağız. Biz şu anda 28 büyük müjde ile geldik. Bunların toplam maliyeti 2 milyar 285 milyon lira. Burada 11 tane büyük sulama tesisi var. 4 baraj, 2 içme suyu tesisi, 2 gölet, 2 tane de dere ıslah çalışması olmak üzere, DSİ 22 tane müjde ile geldi. Bu müjdeler tamamlandığı zaman 1 milyon 433 bin 764 dekarlık arazi modern sulama sistemi ile sulamaya açılacak. Çermik Kale Barajı, 60 yıldır hasretle beklenen bir baraj. Bunun da ihalesi yapıldı. Süreç devam ediyor. Bu yıl uygun bir zamanda gelip temelini atacağız.
Ağaçlandırmaya bu sene çok önem vereceğiz. 17 bin 500 dekar alanda çalışma yapılacak. 2 milyon adet fidan toprakla buluşacak. Burada bir fidanlık müdürlüğü var. Burada da 4 milyon 750 bin adet fidan üretilecek. Bütün kurum ve kuruluşlara ücretsiz fidan vereceğiz. Ayrıca köylere gelir getirici badem fidanı dikilmesini planladık. 4 köyde 20 bin adet gelir getirici fidan dikeceğiz. Fidan dikilecek alanları parselleyeceğiz. Kura çekerek herkesin huzurunda hane başına bunları dağıtacağız. 3 yıl bakımı orman teşkilatına ait. 3 yıl bütün masraflar orman teşkilatına ait olacak. 3 yılsonunda da kendilerine teslim edeceğiz” diyerek yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. (Yunus Emre / Davut Ergin - İLKHA)