DİYARBAKIR - HÜDA PAR’ın Van’da yapmış olduğu seçim mitinginden dönen beş tesettürlü bayana yapılan sözlü ve fiili saldırılara karşı duyarlı çevrelerden tepki gelmeye devam ediyor. saldırı ile ilgili bir basın açıklaması yapan Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi, saldırıyı yapanları İnsanlıktan nasiplerini almamış bir grup olarak niteleyip, tesettürlü kadınlara yönelik yapılan menfur saldırının, alçaklık olduğu vurgulandı. 

“Hiçbir toplumun kültüründe kadınlara saldırmak gibi bir anlayış yoktur”
Cemiyet adına basın açıklamasını okuyan Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Cemil Cahit Ünsal yapılan saldırının makul görülebilecek, kabul edilebilecek hiçbir tarafının olmadığını söyleyerek, hiçbir toplumun kültüründe hele hele Kürt halkının inancında ve örfünde kadınlara saldırma anlayışının olmadığını söyledi.

Ünsal, özellikle Kürtlerin inancında ve örfünde kadın mefhumunun çok daha kıymetli ve özel olduğunu belirterek, “Kürtlerin inanç ve örfünde kadın herkesin annesi, bacısı ve namusu konumundadır. Böyle bir saldırının, Kürtlerin arasında yaşayan birileri tarafından, yapılmış olması da yapanlar ve yaptıranlar açısından da manidardır, namertliktir alçaklıktır.” dedi.

“ Bugüne kadar Müslüman Kürd kadınına sadece Fransız kâfirleri el kaldırmıştır”
Kendisini Kürtlerin temsilcisi olarak göstermeye çalışanların söyledikleri ile yaptıklarının yüzde yüz çeliştiğini söyleyen Ünsal, bu zihniyetin yıllardır Kürd halkına haksızlıktan ve zulümden başka bir şey yapmadığını dile getirdi. 

Ünsal açıklamasına devamla, “ Bugüne kadar Müslüman Kürd kadınına sadece Fransız kâfirleri el kaldırmıştır. Şimdi de dini değerlerden yoksun, namus bilmez, manevi değerleri tanımaz bu kişiler Müslüman kadınlara el kaldıracak kadar alçalmışlardır. İslami kamuoyunun çok yakından tanıdığı bu zihniyet, Van’da yaşanan bu olay ile bir kez daha kirli yüzlerini göstermiş oldular.” İfadelerini kullandı.

“Bu alçakça saldırıyı görmüyorsanız her şeyinizle kaybetmeye mahkûmsunuz”
“8 Mart Dünya kadınlar Günü münasebetiyle birçok ilde def ve zurnalarla ve meydanlara dökülerek bayram havasında kadın haklarını savunan ve günlerini kutlayanlar nerede?” sorusuyla yaşanan olaylara karşı kayıtsız kalan sözde kadın hakları savunucularına seslenen Ünsal, yapılan bu saldırı ile topluma empoze edilmeye çalışılan sahte özgürlük söylemlerinin ve dillerine doladıkları kadın hakları söylemlerinin son bulduğunu söyledi. 

Ünsal daha sonra, “Nerede kadın haklarını savunan zavallılar? Nerede kadınların özgür olması gerektiğinden sadece bahsedenler? Kadınları özgürleştirme anlayışınız niçin sizin dışınızdaki kadınların inancına, örtüsüne ve örfüne gelince son buluyor. Siz eğer bu alçakça saldırıyı görmüyorsanız her şeyinizle kaybetmeye mahkûmsunuz.” İfadelerine yer verdi. 

“Tüm duyarlı kesimler bu alçakça saldırı karşısında tavırlarını ortaya koymalıdırlar”
Yaşanan bu olayın ulusal medyaya yansımamasının manidar olduğunu söyleyen ve bunun sorgulanması gerektiğine işaret eden Ünsal, “Bunun ulusal medyada çıkmamasının sebebi acaba bu coğrafya da yaşıyor olmamızdan mı yoksa inançlı oluşumuzdan mı kaynaklanıyor? Başta Müslüman Van halkı olmak üzere tüm duyarlı kesimler bu alçakça saldırı karşısında tavırlarını ortaya koymalıdırlar. Meşru çerçeve de gerekli tepkileri vermelidirler.” çağrısında bulundu. 

Bölgede yaşanan Müslüman Kürd halkın, bu vahşetin müsebbibi olan zihniyeti iyi tanıması ve hiçbir şekilde destek vermemesi gerektiğini açılamasına ekleyen Ünsal, “Bunu tüm Kürt halkımızın, tüm vicdan sahiplerinin iyi anlaması gerekir. Bu olay üzeri örtbas edilecek bir olay değildir. Bu mesele tüm inanç sahiplerinin ve tüm Müslümanların tepki vermesi gereken bir meseledir.” dedi. 

“Yaşanan yüzlerce saldırının kışkırtma amaçlı saldırılar olduğu açıktır”
Olayın kimler tarafından yapıldığının açık olduğunu ve buna rağmen BDP’nin olaya karşı hiçbir tepki vermediğini söyleyen Ünsal BDP’nin bu tavrının saldırıya destek vermesi manasına geldiğine işaret etti.

Ünsal, olay karşısında polisin tavrının anlaşılamaz olduğunu dile getirerek, “Gerektiğinde gizli tanıklarla, yalancı şahitlerle bazı olayları mahsum insanlara yüklemesini bilirken, failleri açık, bilinmesine rağmen bu olayı ve başka olayları da aydınlatmaması çok manidardır. Bu güne kadar yaşanan yüzlerce saldırının kışkırtma amaçlı saldırılar olduğu açıktır. Bu saldırıya ve yüzlerce saldırıya maruz kalan ve vakarını, sağduyusunu koruyan başta HÜDA PAR ve halka hizmeti şiar edinen sivil toplum kuruluşlarına bu tavırlarından dolayı tebrik ediyoruz.” Diyerek polisin ve saldırganların tavrı karşısında İslami STK’ların takındığı duyarlı davranışı tebrik etti.

Van’da yaşanan menfur saldırıya maruz kalanlara geçmiş olsun dileklerini yineleyen Ünsal, hiçbir saldırı ve kışkırtmanın hak olarak bildikleri amaç ve hedeflerinden kendilerini caydırmayacağını ve doğru bildikleri yollarından alıkoyamayacağını kaydetti.

( Davut Ergin  / Yunus Emre – İLKHA)