MARDİN - Midyat`ta çiftçiler, geçen yıla oranla bu yıl hava sıcaklığı nedeniyle bağ budama işlemine  erken başladılar. 

Bağ budamasıyla ilgili görüştüğümüz çiftçi Şehmus Candemir (62) "Midyat’ın  kuru üzümü, pekmezi ile meşhurdur. Üzümün, kuru üzümün, güzel yetişmesinin sırrı, bağın budamasındadır. Eğer bağ budama, zamanında ve iyi bilen kişiler tarafından budanmazsa, bağ gücünü kaybeder ve iyi verim alınmaz. Ben bu işi çocukluğumdan beri yapıyorum" dedi. 

Bağların  genelde Midyat ve çevresinde,  Mart ayı başında budamaya başlandığını ifade eden Candemir,“ Mart ayının sonuna kadar budama yapılır. Budama bittikten sonra ağaçların etrafı iyice eşilir, ondan sonra sürülür. Mayıs Hazirana doğru üzüm vermeye başlayınca, bir daha sürülür. Ağustos Eylül’de yetişmeye başlıyor. Eylül ekim aylarında toplamaya başlıyoruz. Bu üzümden pestil yapılır, ayriyeten pekmez yapıyoruz. Bu ağaç beyaz üzüm ağacıdır. Bunların çeşitleri var. Siyah üzüm de var. Başka bir çeşit üzüm var ondan kuru üzüm yapılır. O sırf kuru üzüm içindir ondan pestil, pekmez yapılmaz. O çeşit bundan önce yetişir, ağustos eylülde yetişiyor. Adına kerkuşi diyorlar. Midyat’a has daha çok atf ( yediveren), zeynebi, sudeni ( siyah) üzüm çeşitleri var. Zeynebi dediğimiz üzüm oluyor. Karfoki dediğimiz başka bir çeşit üzüm de var. Genelde yetişen beyaz üzüm, pekmez yaptığımız, bir de kerkuşi dediğimiz daha çok kuru üzüm yapılan üzüm çeşitleri yetişir. Budama sırasında budadığımız dalları, değerlendirip tandırda ekmek yaparken yakıyoruz. Soba tutuşturmak için de kullanıyoruz. Ama genelde tandır için kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı. (Adnan Oğuz-İLKHA)