Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, engellilerle iftarda biraraya geldi.
CHP`nin engelli İstanbul Milletvekili Şafak Pavey`in de katıldığı yemek sonrası konuşan Görmez, ``Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, hepinizden bir özür beyanımız var" dedi ve camilerin yapılarına değindi.
Görmez, "Sizden birinin gelip Allah`ın yüce huzurunda divana durabileceğini var saymadan koca koca büyük mabetler, camiler yapmışız. Bu bizim en büyük kusurumuz, en büyük hatamız`` ifadelerini kullandı.
Görmez şöyle konuştu:
"Biz camilerimizi dahi size göre ayarlayamadık. Cami mimarilerimizi geliştirirken sizi düşünmedik. Sizden herhangi bir kardeşimizin gelip bizlerle birlikte Allah`ın yüce huzurunda divana durabileceğini var saymadan koca koca büyük mabetler, camiler yapmışız. Bu bizim en büyük kusurumuz, en büyük hatamız.``
Başta Kocatepe Camisi olmak üzere Türkiye`deki bazı camileri gözden geçirdiklerini dile getiren Görmez, yeni yapılan bütün camilerin mutlaka öncelikli olarak engellilerin varlığını dikkate alması için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini söyledi.
Hutbelerin camilerde işaret diliyle de anlatılması gerektiğini anlatan Görmez, bazı illerde böyle bir hizmet verildiğini bildirdi.
"KARDEŞLİĞİMİZİ KABUL EDİYOR MUSUNUZ?"
Diyanet İşleri Başkanı Görmez`in konuşmasından:
— ``Biz bugün sizinle kardeş olduk. Kardeşliğimizi kabul ediyor musunuz?`` diye sordu, davetliler alkışlarıyla karşılık verdi.
— "Toplumun oluşturduğu engellere karşı gelenlere teşekkür ediyorum."
— "Diyanetin, din adamlarının üzerine çok görev düşüyor. Bunlardan biri, engellilerin hayatını yeryüzünde kolaylaştıracak toplumsal bilinç, farkındalık oluşturmak. Bunu başaramadığımız zaman kendi görevimizi de hakkıyla yerine getirememiş oluyoruz."
— Davetlilere işaret diliyle tercüme yapan kişiyi gösteren Görmez, konuşma engelli bir insanın kendisini ifade etmesi için yardımcı olmanın sadaka olduğunu dile getirdi.
— Görmez, engelli birini bir adım yürütmenin de bir sadaka olduğunu Hz. Peygamberin bir hadisinde ifade ettiğini belirterek, benzer yüzlerce ayet ve hadis olduğunun altını çizdi.
— Hala bazı insanların başka insanları engelli çocuklarından dolayı suçlayıcı konuşabildiğini ``Sen ne suç işledin ki Allah sana böyle bir çocuk verdi`` dediğini ifade ederek, böyle bir anlayışın cahiliye anlayışı olduğunu söyledi.
— Görmez, ``Allah`ın bize dünyada imtihan etmek için verdiği herhangi bir engeli Allah`ın cezası olarak göstermek gibi bir anlayışın İslamla bağdaşır hiçbir tarafı yoktur`` diye konuştu.
— Engellilerin durumunun topluma çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Görmez, toplumun koyduğu engellerin `engel` olduğunu söyledi.