ŞIRNAK - Şırnak’ın Cizre Toplum Sağlık Merkezi Müdürlüğü, vatandaşları Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) davet etti.
Kanser tedavisinin geciktikçe şifa şansının azaldığını söyleyen Cizre Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu Hekim Dr. Abdullah Üzen, daha sağlıklı bir yaşam için vatandaşları kanser taramasına iştirak etmesini istedi.
Vatandaşların başvurması halinde onları araçlarla Şırnak il merkezine götürüp kanser taramasından geçireceklerini ifade eden Dr. Üzen, “Burada ücretsiz kanser taraması hizmeti verilmektedir. Burada meme kanseri, serviks kanseri (rahim ağzı kanseri), kolon kanseri (kalın bağırsak kanseri) taraması yapılmaktadır. Risk grubunda olan (35-40 yaş üstü, genetik yatkınlık, kanser öyküsü) olan vatandaşlarımız talep etmeleri halinde Cizre Toplum Sağlığı Merkezi olarak onları İl Halk Sağlığı Müdürlüğü`nün tahsis edeceği araçla Cizre`den veya oturduğu köyden alarak, Şırnak merkeze götürüyoruz, kanser açısından taraması yapıldıktan sonra yine aynı şekilde Cizre`ye veya köyüne bırakıyoruz. Unutulmasın ki kanser tedavisi geciktikçe şifa şansı azalmaktadır. Daha sağlıklı bir yaşam için vatandaşlarımızın kanser taramasına iştirak etmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu.
Kanser hastalığı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dr. Üzen, “20.yüzyılın ortalarına kadar ölümlerin büyük kısmı savaşlar, yetersiz beslenme, yetersiz sağlık hizmetleri ve bulaşıcı hastalıklardan dolayı meydana gelmekteydi, ayrıca günümüze göre daha doğal bir yaşam tarzı olduğu için kanser, ölüm sebepleri arasında öne çıkmıyordu. Ancak günümüzde hem sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması, hem sosyo-ekonomik şartların daha iyi olması nedeniyle bulaşıcı hastalıklar, yetersiz beslenme nedeniyle meydana gelen ölümler oldukça azalmıştır. Ortalama yaşam süresinin artması, sanayii mamülü beslenme tarzı, çeşitli kimyasal madde ve radyasyona maruziyet nedeniyle ölüm sebepleri arasında kanser ön plana çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Erken teşhis hayat kurtarır”
Kanser konusunda erken teşhisin hayatı kurtarabilir durumda olduğunu ifade eden Dr. Üzen, “Kanser; normal vücut hücrelerinin kontrolsüz ve aşırı derecede artması olarak adlandırılır. Köken aldıkları organa göre (akciğer kanseri, karaciğer kanseri, mide kanseri) adlandırılır. Kanserin kesin başlangıç sebebi bilinmemekle beraber, kabul edilen görüş, hücrenin tamir ve imha mekanizmalarının istenen derece çalışamamasıdır. Ayrıca kanserin oluşmasını tetikleyen çok sayıda risk faktörü bilinmektedir. Bunlar şunlardır: Sigara, kötü beslenme, radyasyon, hava kirliliği, bazı virüsler, çeşitli kimyasallar, aşırı güneş ışığı maruziyeti, genetik yatkınlık kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır, tedavi başarısını etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bunlar da tedaviye uyum, hastanın vücut direnci, kanserin türü. Ancak tedavinin başarısını en çok etkileyen faktör, kanserin teşhis ve tedavi edildiği evredir. Kanser ne kadar erken evrede teşhis edilip tedaviye başlanırsa şifa ihtimali o kadar yüksek olur. Bu sebeple erken teşhis hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)