DİYARBAKIR – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanlığını ziyaret etti. 

DTSO’yu ziyaretlerinde yaptığı konuşmada gündemi değerlendiren Bakan Mehdi Eker, 81 ilde oluşabilecek bir kuraklığın tarımsal üretime olacak etkileriyle ilgili bir saha çalışması başlattıklarını belirtti.
 
Eker, Türkiye’de kuralığın olacağı yönünde spekülatif haberlerin olduğunu belirterek, “ Birileri bir laf söylediği anda diğerleri felaket senaryoları hazırlıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin 12 ilinde hiç kuraklık yok. Diğer bölgelerde sonbahar yağışlarıyla ilgili olarak sadece küçük sıkıntılar oldu" diyerek yapılan spekülatif haberleri yalanladı. 

“Kılıçdaroğlu önce o parayı nereden bulacağını açıklasın”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun tarımla ilgili söylediklerinin neredeyse tamamının yanlış olduğunu ve bir ay önce Osmaniye`de yaptığı bir açıklamasında tarımla ilgili verdiği rakamların hiçbirinin tutmadığını söyleyen Bakan Eker, ``Kılıçdaroğlu Konya ile Belçika ve Hollanda mukayesesini yaptı. Konya`dan daha küçük olduklarını söyledi. İhraçları ve üretimleri konusunda söylediklerinin hepsi yanlıştı. Türkiye`deki çiftçilerin kullandığı mazot miktarını yanlış söyledi. Tamamen yanlışlar üzerinden gidiyor. Dün Kırklareli`de mazotu 1 liradan, bugün ise 1,5 liradan satacaklarını söylüyor. Mazotu 1,5 lira yapması demek yaklaşık 5 milyar lira kaynak bulması demektir. Önce o parayı nereden bulacağını açıklasın. `Benim adım Kemal` demekle bu işler olmuyor. Öyle diyorsa hiç iktidara gelmeyeceğini bildiği için biraz desteksiz atmaya yöneliyor." diyerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemlerindeki tutarsızlıklara işaret etti. 

“Türkiye ilk defa bu kadar hızlı şekilde Avrupa ile arayı kapatıyor”
Ziyaret sırasında ,gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye`nin 30 yıl boyunca bölgede yaşanan sorunlardan dolayı bir trilyon dolar harcadığını söyledi. 

Huzur ve çözüm süreci ortamıyla birlikte, bölgenin şu anda çok ciddi bir fırsat yakaladığını belirten Şimşek, “Türkiye son 11 yılda Avrupa ile ciddi bir şekilde arayı kapattıysa, şimdi ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin gelişmiş bölgeleriyle arayı kapatma sürecini yaşayacağız. 11 yıl önce Türkiye`deki milli gelir, Avrupa`nın yüzde 37`siydi. Bugün ise milli gelir yüzde 59`a çıktı. Türkiye, ilk defa bu kadar hızlı şekilde Avrupa ile arayı kapatıyor. Diyarbakır, Batman ve diğer illerin batı illeriyle hızlı bir şekilde arayı kapatması gereken dönemleri yaşıyor. Çünkü artık huzur ve güven ortamı bulunuyor. Bu huzur ve güven ortamının sürdürülmesi, çok ciddi istihdam ve gelir artışına neden olur."  ifadelerini kullandı. 

Bakan Şimşek ve Eker daha sonra yemek programları için Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne geçtiler. Burada kanaat önderleriyle yapılan yemekli program basına kapalı olarak gerçekleşti.  (Ali Gültekin / Bayram Çakar – İLKHA)