HABER MRK- Yasal dinlemenin yapıldığı merkez olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) yapılan incelemelerde, 2012 yılına kadar yapılan tüm dinlemelerin dijital kayıt kopyalarının alındığı ve ‘Kağıt kopyaları var’ iddiasıyla arşivden silindiği ortaya çıktı.
Silinen kayıtlarda ‘tape’ olarak bilinen dinleme kayıtlarının yanı sıra, kimlerin hangi suçlamaya göre hangi mahkeme kararına dayanılarak dinlendiği, kimlerle, ne zaman, hangi süreyle görüştüğüne ilişkin veriler de yer alıyor.
Sabah ve Star gazetelerinin verdiği habere göre, bilgilerine başvurulan TİB çalışanlarının, dijital kayıtların silinmesini ‘Kağıt kopyaları arşivde var’ gerekçesine dayandırdıkları bildirildi. Ancak, kağıt kopya arşivinin taranarak, varsa yasa dışı veya yetkiyi aşan dinleme kayıtlarına ulaşılmasının aylar, belki yıllar sürebilecek.
Kimin sildiği belli değil
İkinci bir skandal da, TİB’de ‘log’ kayıtlarının sistematik bir şekilde ve düzenli olarak tutulmadığı ortaya çıktı.
Elektronik sistemde ‘kullanıcının parmak izi’ olarak bilinen ve sistemi kimin kullandığına, hangi bilgilere eriştiğine, hangi işlemleri yaptığına ilişkin verileri gösteren ‘log’ kayıtlarının sistematik ve düzenli bir şekilde tutulmadığı belirlendi.
‘Log’ kayıtlarının düzenli tutulmamış olması nedeniyle, TİB sisteminde, kimin hangi bilgilere eriştiği, hangi bilgisayardan, hangi işlemleri yaptığı, kimlerin dijital kayıt arşivinden hangi kopyayı aldığı, hangi bilgiyi değiştirdiği veya sildiği görünmüyor. Böylece 2012’ye kadar olan dijital arşivi kimin sildiği de ilk bakışta bulunamıyor. Bu durumda, örneğin Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan bile dinlenmiş olsa, bu kayıtlar ancak ‘sızdığı’ zaman ortaya çıkabilecek.
Yapılan bu tespitlerden sonra artık TİB içindeki tüm bilgisayarlarda, basılan her tuşun ‘log’ kaydı tutuluyor. Bunun için de yüksek güvenlik alanlarına erişimler için ayrı şifreler ve yeni ‘log’lar geliştirildi. (İLKHA)