BURSA - Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, 25’inci Vergi Haftası etkinlikleri çerçevesinde Grup Müdürleri ile birlikte BSMMMO’yu ziyaret etti. BSMMMO’nun BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında gerçekleşen ziyarette ilk olarak söz alan Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, 25. Vergi Haftası kapsamında yürüttükleri faaliyetler ve kurumsal ziyaretler hakkında bilgi verdi.
Gerçekleştirdikleri ziyaretler esnasında kamuoyunda vergi bilincinin arttırılması yönünde görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Bursa Vergi Dairesi Başkanı Saydam, kayıt dışı sorununa ilişkin, “Kayıt dışı sorunu, bütün kurumların ortak sorunudur. Bunun idrak edilmesi ve ona göre çözüm yolu aranması lazım. Biz gittiğimiz bütün platformlarda bunu dile getiriyoruz. Kayıt dışı sorunu, toplumun bütün kesimlerinin ortak sorunudur.” dedi.
Makamlarına gerçekleşen ziyaretten memnun kaldıklarını söyleyen BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez ise, meslek camiası olarak, vergi dairesi ile olan ilişkilere büyük önem verdiklerini ve iki kurum arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini kaydetti.
Konuşmasında kayıt dışı sorununa değinen Sönmez, “Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için herkesin üzerine düşen vergi payını ödemesi gerektiğini savunuyoruz. Sorun, ancak bu anlayışın tabana yayılması ve tüm bireylerin vergiye katılımının sağlanması ile aşılabilir. Böylelikle vergi adaleti de sağlanmış olur.” dedi.
Kayıt dışı sorununun partiler üstü bir mesele olduğunu bildiren Sönmez, “Bu ülkede yaşayan ve bu ülkenin kaynaklarından faydalanan her bireyin bu bilince sahip olması gerekir. Kayıt dışının kayıt altına alınması konusu ülkenin tüm bileşenlerinin işidir. Sadece Gelir İdaresi’nin, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin işi ve sorunu değildir.
“Belediyelerde mimar ve mühendislerin yanı sıra belgeli mali müşavirler de olmalı”
30 Mart tarihinde gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesinde, bulundukları her platform ve ziyaretlerde mesleki taleplerini gündeme getirdiklerini söyleyen Sönmez, şunları söyledi: “Biz yerel yönetimlerde tek düzen hesap planına geçilmesini istiyoruz. Teknik konularda belediye bünyelerinde nasıl mühendis ve mimar çalıştırılıyorsa, muhasebe servislerinde de belgeli mali müşavirlerin görevlendirilmesini istiyoruz. Böylelikle, yerel yönetimlere olumlu katkılarımızın olacağını düşünüyorum. Bu, İzlenebilirlik, hesap verilebilirlik ve şeffaflığa da olumlu katkı sağlayacaktır.”
“Denetime öteden beri talibiz”
Konuşmasında mali müşavirler olarak, denetim işine talip olduklarını da kaydeden Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumumuzun geldiği nokta şu ki: kendi haline bırakılarak, vergi toplamak çok da mümkün değil. Vergi de devlet için olmazsa olmaz. Bunun için de denetimin artırılması gerekiyor. Biz denetimi üstlenmeye öteden beri talibiz. Oldukça zorlayıcı eğitim koşullarının ardından aldığımız belgelerle mesleğe adım atıyoruz. Bağımsız denetçilik için de ayrıca kurslar ve sınavlara giriyoruz. Ama biz meslek camiası olarak, bunların üstesinden gelebilecek bire güce sahibiz ve dinamik bir süreçten geçiyoruz. Denetim işini de hakkıyla yerine getirebiliriz.” (Veysi Siyah - İLKHA)