VAN - İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, okul çevrelerinde sigara satan bakkallar ve tehlikeli boyutlara ulaşan internet kafe sayıları ile ilgili Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile çalışma yaptıklarını bu kapsamda öğrenci ve ailelere yönelik seminerler vereceklerini söyledi.   

İlke Haber Ajansı’na eğitim konusunda açıklamalarda bulunan Kırekin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine 10 Ocak’ta başladığını belirterek, göreve gelir gelmez bir durum analiz çalışması içerisine girdiklerini ve yatarken bile eğitimi düşündüklerini ifade etti.  

“Van nüfusunun üçte biri milli eğitim hizmetlerinden yararlanıyor”

Vanlı olduğunu ve daha önce burada Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinde bulunduğunu ifade eden Kırekin, “Eğitimden zaten uzak değildim. Bu süre içerisinde bizzat süreci yaşayarak bu noktaya geldik. Şimdi Van’ımız büyük bir il hem coğrafi olarak büyük hem de öğrenci potansiyeli açısından genç nüfusun çocuk nüfusun mevcut nüfusa oranı 3’te birdir. Bizzat bizim kurumlarımızdan öğrenim gören öğrenci kursiyer sayısı 360 bini aşkındır bu ne demektir nüfusumuzun 3’te 1’i bizim hizmetlerimizden yararlanıyor, demektir.” dedi.  

“Göreve geldiğimiz gibi durum analizi çalışması içerisine girdik”

Göreve başladıkları tarihten itibaren genel bir analiz çalışmasına girdiklerini kaydeden Kırekin, sözlerini şöyle sürdürdü. “Önemli noktalardan bir tanesi de bizim durumumuz nedir biz neyiz elimizde ki verileri sağlıklı bir şekilde toplayarak mevcut durumumuzu görelim analiz edelim değerlendirelim gelecekle ilgili olarak ona göre plan yapalım.”  

“TOKİ’de dersliklerimiz fazla, merkezde ise öğrenci sayımız fazladır”

TOKİ konutlarında yapılan okullarda dersliklerin atıl durumda beklediğini söyleyen Kırekin, merkezde bulunan okullarda ise yoğunluk olduğunu belirterek, “TOKİ’de bulunan okullarımızda toplam 300-350 öğrenci bulunurken merkezde bulunan kimi okullarımızda bu sayı bin ila 2 bin arasında değişiyor. Yani TOKİ’deki okullarımızda öğrenci sayısı az iken merkezde ki okullarımızda öğrenci bolluğu yaşıyoruz. Birinde ders boş ve 6 da bitiyor diğerlerinde acil dersliklere ihtiyacımız var. Biz sayın valimizin öncülüğünde oluşturmuş olduğumuz bir ekiple önce ilimizin eğitimsel istatistiksel projesini çıkardık. İnşallah bu sorunun üstesinden de bu şekilde gelmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.  

“Yatarken bile eğitimi düşünüyoruz”

4+4+4 eğitim sistemi kapsamında okulların ilk ve ortaokul olmak üzere iki kategoride eğitim verdiğini belirten Kırekin, bu noktada sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Birçok okulumuz şuanda ilkokul ve ortaokul birlikte eğitim görüyor bağımsız olarak da birkaç tane imam hatip ortaokulumuz var. Söylediğim gibi ilkokulun ayrı ortaokulun ayrı imam hatip ortaokullarının ayrı lise öğrencilerinin ayrı binalarda eğitim görmesi hedeflerimiz arasındadır, gerçekleştireceğimize de inanıyoruz. Bizler yatarken bile eğitimi düşünüyoruz” diye konuştu.  

“Madde kullanımı ile ilgili elimize ulaşmış vaka yok”

Son günlerde gündemde olan uyuşturucu kullanımı ile ilgili bir soru üzerine ise Kırekin, Bu noktada okul çevresinde bulunan, sigara satan bakkallar ve tehlikeli boyutlara ulaşan internet kafe sayıları ile ilgili Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte çalışma yaptıklarını vurgulayarak, “Sayın Valimiz de basına bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bize özel olarak yansımış bir vaka yok. Bununla ilgili olarak bir proje çalışması içerisindeyiz. Rektörümüz üniversitenin psikolojik servisi eğitim fakültesi psikolojik danışma rehberlik hizmetleri bölümünün okullarımızda bu konu ile ilgili olarak kısa sürede bütün öğrencilerimize ihtiyaç olması halinde vatandaş ve velilerimize bu konuda seminerler düzenleyeceğiz. Rektörümüzle birlikte bilgi alış-verişinde bulunduk. Basının da bu konuyu güncel tutması çok önemlidir” dedi.  

“Dershanelerin dönüşümünün hayırlı olacağını düşünüyorum”

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çalışmaları devam eden “Dershane Taslağı” ile ilgili bir soruya ise Kırekin şu cevabı verdi.

“Adı üzerinde taslak. Taslak üzerinde kişisel yorumlarımız olabilir. Ancak resmi yorumumuz olmaz. Çünkü taslak kanun haline gelmedikçe bizim bir şey iade etmemiz çok doğru olmaz. Kanun haline gelmeden bunun üzerinde yorum yapmamız çok doğru olmaz onacak şunu ifade edeyim Meclisimizin onayında geçen her kanun bizim için değerlidir. Çünkü 76 milyon insanın adına TBMM’deki milletvekillerimizin kabul ettiği yasaya bizim karşı çıkmamız olumsuz dememiz henüz çıkmamış olan bir şeye de yorum yapmamız doğru değildir. Ben hayırlı olacağını düşünüyorum. Çünkü bu işler için toplantılar yapıldı. Kitlelere ulaşıldı. Dershaneler için alan araştırmaları yapıldı. Dershanecilerin görüşleri alındı. Dershanecilerin talepleri alındı. Resmi olarak bizler de taleplerini aldık burada gönderdik. Dönüşüme uygun dershaneleri tespit ettik. Herkesin burada beyanı var. Ben Meclisimiz tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bir yasanın hayırlı olacağını düşünüyorum” (Murat Dalgın-İLKHA)