Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım`daki olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Davutoğlu`nun değerlendirmeleri şöyle:

"Kırım, Ukrayna`nın toprak bütünlüğü içinde bir parçasıdır. Ukrayna`nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz."

"Kırım, Türkiye açısından hem Ukrayna`nın Türkiye`ye açılan bir kapısı olarak önemlidir hem de oradaki Kırım Tatar soydaşlarımızın ve Türkiye`nin oradaki kültürel mirası açısından önemlidir."

İngiltere endişeli

İngiltere, Kırım`daki gerginlikten çok endişe duyulduğunu bildirerek, durumun yakından izlendiğini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklama, "Kırım`daki durumdan çok endişe duyuyoruz. Ukrayna`nın Kırım bölgesinde, silahlı kişilerin hükümet binalarını işgal ettiği yönündeki gelişmelerden haberdarız. Durumu yakından izliyoruz. Ukrayna`nın içindeki ve dışındaki tüm tarafları, itidalli olmaya, gerginliği artıracak ve Ukrayna`nın egemenliğini etkileyecek davranışlardan kaçınmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov`un gelişmelerle ilgili 24 Şubat`ta konuştukları anımsatılan açıklamada, bakanların da Ukrayna halkının kendi geleceğini kendi belirlemesi konusunda hemfikir oldukları kaydedildi.

Rusya`nın askeri tatbikatına da değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rusya Savunma Bakanlığı`nın Rusya`nın Batı ve Merkezi askeri bölgelerinde askeri tatbikat açıklamasının farkındayız. Bunu dikkatli şekilde izleyeceğiz. Bunu, hem ulusal hem de uluslararası tüm tarafların gerginliği azaltması için çalışması gerekirken, faydalı bir hamle olarak görmüyoruz. Ukrayna`daki istikrarsızlık kimsenin faydasına olmayacaktır."

AA