BATMAN - Özgür Eğitim Sen İl Temsilcisi Mustafa Sevinçer, Hükümet tarafından TBMM`ye sunulan "Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda yer alan değişikliklere tepki gösterdi.
Sevinçer yaptığı yazılı basın açıklamasında çıkan yasa tasarısıyla milli eğitim sisteminin iyice içinden çıkılmaz bir hale sürüklendiğini söyledi. Sevinçer, “Eğitimin sorun alanlarına ilişkin meşru bir gerekçeye dayanmayan düzenlemeler sistemi işleyemez bir hale sokacak niteliktedir. Eğitim camiasının eleştiri, talep ve beklentileri ile uyuşmayan Kanun Tasarısındaki düzenlemeleri bu açıdan kamuoyuyla paylaşmakta yarar vardır.” dedi.
Çıkan yasadaki düzenlemelerle sistemin kayırmacılığa daha fazla açılması anlamına geleceğini ifade eden Sevinçer, “Bu düzenlemenin içeriğinde, Taşra Teşkilatının neredeyse tüm yöneticilerinin doğrudan etkilendiği, Stajyer Öğretmenlerin keyfiliğe mahkûm edildiği, yüz binlerce insanın atama beklediği bir süreçte dershane öğretmenlerinin sisteme sınavsız girişlerinin sağlanması gibi adaletten ve hakkaniyetten uzak düzenlemeler bulunmaktadır. Eğitim sisteminin pek çok bileşeninin karşı durmasına karşın yapılacak bu düzenlemeler belirtildiği gibi yeni sorun alanları, mağduriyetler, hak kayıpları ve kayırmacılığın kol gezdiği bir yandaşlık sistemine doğru evirileceği bugünden görülmektedir. Dolayısıyla bile bile yanlış yapmanın, sistemi kaotik bir maceraya sürüklemenin anlamı olmadığı gibi bundan toplum başta olmak üzere eğitim sistemi ve tüm bileşenleri zarar görecektir.” ifadelerini kullandı.
Sevinçer, şunları kaydetti: “Milli Eğitim Sistemimizin yapısal sorun alanları olan Zorunlu Eğitim, Tevhid-i Tedrisat Yasası, Anadilde Eğitim, Zorunlu Din Eğitimi gibi konuların hiç konuşulmadığı MEB`de sistemin zaten aksayan akışını bozacak yeni düzenlemelere girişmenin kabul edilmesi mümkün değildir. "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" eğitim sisteminin, çalışanlarının ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak hak ve adalet ölçülerini çiğneyen bir yapıdadır.”(M.Fatih Akgül-İLKHA)