ANKARA - MİT Kanunu’nda değişiklik öngören Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’ndan geçerken MİT’e getirilmesi planlanan düzenlemeler üzerine farklı kesimlerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Hukukçular da MİT Kanuna ilişkin bazı düzenlemelerin hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor. 

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gökçen Taner, MİT’i hukuk dışına itecek her türlü girişimden kaçınmak gerektiğini belirtti. 

“Basın özgürlüğüne ilişkin ciddi bir sorun var”

Yeni MİT Kanunu’nda MİT mensuplarına yönelik çok geniş yetkiler verildiğini anımsatan Dr. Taner, özellikle basına yönelik ciddi kısıtlamaların getirildiğini kaydetti. Taner, “Özellikle basın özgürlüğüne ilişkin ciddi bir sorun var. Ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesiyle aykırı bir düzenleme var. Basın kanununda bir silsileli sorumluluk vardır. Burada yayın sahibine kadar herhangi bir kişi MİT belgesini yayınlarlarsa bunlardan tamamının sorumlu olmasına ilişkin bir hüküm var. Ve bu hüküm de ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesine son derece aykırıdır.” dedi. 

“MİT’i hukuk dışına itecek her türlü yasadan kaçınmak gerekir”

Söz konusu kısıtlamalar dışında MİT Kanunu’nda değişiklik yapılabileceğini belirten Taner,  “Ama bu yetkileri verirken de MİT’i hukuk dışına itecek her türlü yasadan kaçınmak gerekir. Bu genel esaslar çerçevesinde baktığımızda MİT kanununda ciddi sorunlar görebiliyoruz. Bu yüzden bunların giderilmesi daha uygun olacaktır.” diye konuştu. 

Taner, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren internet yasasına ilişkin ise şunları söyledi: “İnternet kanunundaki en ciddi sorun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yetkisidir. Bu kanunla birlikte Telekomünikasyon İletişim Başkanı, mahkeme kararı olmaksızın yasaklama imkânına sahip oldu. Özel hayata ilişkin ihlaller de söz konusu olabilir. Bu bağlamda en ciddi problem bu görünüyor.” (Veysi Siyah/ Zeki Aras - İLKHA)