BİTLİS - Bitlis ili Yükseliş Mahallesi sakinleri, belediyenin kendilerine hizmet etmemesi gerekçesiyle mahallenin giriş ve çıkışlarına ‘Siyasiler Giremez’ şeklinde bez afişler astı. Siyasilere tepki için bir yürüyüş gerçekleştiren mahalle sakinleri, siyasilerin seçimler öncesi verdikleri hiçbir sözü tutmadığı için siyasileri mahalleye almama kararı aldıklarını söylediler.
“Her seçim öncesi vaat var, ama seçim sonrası muhatap yok”
Bitlis merkezde bulunan yaklaşık 50 hane 400 nüfuslu Yükseliş Mahallesi, her seçimde kendilerine vaat edilen yol, su, altyapı, kanalizasyon ve diğer sorunlarının seçimlerden sonra kulak ardı edilmesi ve çözülmemesi nedeniyle bu yılki seçimlerde siyasileri mahalleye almama kararı aldı.
Kadın erkek, çocuk yaşlı demeden seçimler öncesi siyasilere tavır alan mahalle sakinleri, her seçim döneminde siyasilerin ev ev, mahalle mahalle dolaşıp oy isterken, seçimden sonra mahallelerini hiçbir partinin hatırlamadığını, bu nedenle siyasi partileri mahallelerinde görmek istemediklerini ifade ettiler.
“Hizmet yoksa oyda yok”
Kendilerini 5 yılda bir, seçimden seçime hatırlayan siyasilere tepki amacıyla mahallelerindeki çamurlu yollarda yürüyüş yapan mahalleli, “Hizmet yoksa oyda yok. Laf çok hizmet yok; boş laflara karnımız tok. Artık çamurlu yollarda okula gitmek istemiyoruz. Çöpleri dereye değil, konteynıra atmak istiyoruz. İnsanca yaşamak bizimde hakkımız. Temiz bir yaşam bizimde hakkımız. Ne mezrayız ne köyüz; bizde bir mahalleyiz. Marmaray’ı da gördük ama hala mahallemizin yolunu göremedik. Nerede belediye unutulduk” gibi pankartlarla yürüyen mahalle sakinleri, siyasilerin vurdumduymazlığından şikayet etti.
Mahallenin çamurlu yollarında `Hizmet yoksa oy da yok` yazılı pankartlarla yürüyüş protestosu düzenleyen mahalle sakinleri, yaptıkları basın açıklamasında tepkilerini dile getirdi.
“Bütün çocuklar gibi temiz kıyafetlerle okula gitmek istiyoruz”
Basın metnini ise her gün çamurlu yoldan okula gitmek zorunda olan 12 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Cansever Altun okudu.
Yetkililere seslenen Altun, “Evimiz ile okul arasında ki mesafe çok uzak. Yaz kış tozda çamurda her gün bu çileyi çekiyoruz. Biz de bütün çocuklar gibi temiz kıyafetlerle okula gitmek istiyoruz. Okuyup bir yerlere gelmek istiyoruz. Lütfen yetkililerimiz sesimizi duysun, sorunlarımızı çözsün” dedi.
“Artık siyasetçilere inancımız kalmadı”
Siyasilerin kendilerini 5 yılda bir seçimden seçime hatırladığını ifade eden mahalle sakinlerinden Şirin Kürem, “Beldemizde yıllardır çözülemeyen sorunlar var, dile getirdiğimiz ama kimseye duyuramadığımız eksikliklerimiz hala duruyor. Bunlarla ilgilenmeyen, dertlerimize çare olmak için gelip bizi sormayan siyasetçiler seçim zamanında sadece kendileri için bizim yanımıza geliyor. Artık bunlara inanmıyoruz ve mahallemizde onları istemiyoruz. Geleceklerse her zaman gelsinler, sadece işleri düştüğünde bize ihtiyaçları olduğunda gelmesinler. Biz onlara oy veriyoruz ki bizimle ilgilenin diye, ama her seçim süreci bittiğinde bizim siyasetçilerimiz de kayboluyor, ta ki bir diğer seçime kadar. Artık biz bunlara inanmıyoruz, bu nedenle hiçbirini istemiyoruz, gelmesinler” diye tepki gösterdi.
“Makarna ve pirinç değil, hizmet istiyoruz”
Mahalle sakinlerinden Ali Güneş siyasilerden adeta seçimlerle bütünleşen makarna ve pirinci istemediklerini, istedikleri tek şeyin hizmet olduğunu dile getirerek, “Yollarımızda çizme giyerek bile yürüyemiyoruz. Köy yolları bile asfalt, parke. Bizim yollar bu şekilde çukur ve çamur içinde. Sokağımızdaki 50 haneden fazla evin kanalizasyon boruları dışarıda olduğu için sağlığımız tehlikede. Aldığımız karar gereği pankart asarak siyasilerin sokağımıza girmesine izin vermeyeceğiz. 10 yıldır bizi kandırıyorlar. Ne ceza verirlerse versinler oyumuzu da kullanmayacağız” dedi.
“Nerede belediye”
Belediyenin kendilerine ikinci sınıf insan muamelesini yaptıklarını dile getiren Asım Yılmaz, “Çocukluğumuz bu mahalledeki bu rezillik içinde geçti. Bu görünen manzara aslında her şeyin ifadesidir. Bu manzara savaş ülkelerine ait bir manzara değil, Bitlis merkeze bağlı bir mahallede görünen manzaradır. Bu durum 21. yüzyılda acınılacak bir durum değil, yetkililerin utanması gereken bir manzaradır. Kanalizasyonların dışarıda olması nedeniyle arazilerimizde ekim yapamıyoruz” şeklinde konuştular.
“İnsanca yaşamak bizimde hakkımız”
Mahallelerinde uzun yıllardan birçok sorunun bulunduğunu ifade eden Ayşe Altun, “Mahallemizde su, kanalizasyon, çöp, yol ve benzeri birçok sorunlar mevcuttur. bizlerde insanca yaşamak istiyoruz. Her gün bu çamurlu yollarda yürümek bizim kaderimiz değildir. Bu hizmetleri birileri hayrı için yapmıyor. Bu hakkımızdır, bu haklardan bizleri mahrum bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.
Bizler mahallenin kadınları olarak kendilerinde iş, aş istemedik. Bizim onlardan tek isteğimiz her gün çocuklarımızı okula gönderdiğimiz bu yolların çamurdan kurtarılması, açıktan bulunan kanalizasyonlara çözüm bulunması, en temel ve hayati ihtiyaç olan suyumuzun akması için çalışmaların yapılmasıdır” diyerek isteklerini dile getirdiler.
“Marmaray`ı gördük; ama mahallemizin yolunu göremedik”
Mahalle sakinlerinden Nurullah Urel, “Marmaray`ı da gördük, ama halen mahallemizin yolunu göremedik. Her geçen gün mahallemizin sorunları artıyor. Ama çözüm bulan yok. Açıktan akan kanalizasyon nedeniyle var olan bahçelerimizi ekemiyoruz” diyerek olaya tepki gösterdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)