İSTANBUL - Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, "paralel yapı"nın telefon dinlemeleriyle ilgili olarak, "Bu büyük bir skandal, yani bir dosya bulmuşlar o dosyaya dinlemek istedikleri herkesin adını koymuşlar" dedi.

Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "paralel yapı"nın telefon dinlemeleri kapsamında binlerce kişinin telefonunun dinlendiğini belirtti.

Binlerce kişinin dinlendiğine işaret eden Cömert, "Bu dosya kapsamında yaklaşık 7 bin kişiyi dinlemişler. Bu 7 bin kişinin yaklaşık 3 binini açıkladık. Muhtemelen devamı da gelecek" dedi.

Memur-Sen Başkanı Gündoğdu

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, dinlemeyi gerçekleştirenler hakkında işlem yapılması için yargıya başvuracaklarını belirtti.

Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Hukuk adına işlem yapılması için` diyeceğim ama hangi hukuk adına da sorusuna cevap bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bunun İstanbul`da bir savcı marifetiyle olduğu anlaşılıyor. Verilen kaç savcı var Türkiye`de bu ve buna benzer işler yapan, ne zaman başladı, nerede sona erecek. Yargı görevine bu çirkinlikleri yapmayı sığdıranlar, nasıl olsa bir örgüt ismi uydururlardı herhalde. İsim dahil önce yapanlar, sonra ne için, sonra Türkiye`nin kaç yerinde, böyle kaç savcı var, kaç tane böyle paralel yaklaşım var. Bütün bunların ortaya çıkarılması lazım."

Prof. Dr. Sancar, Şarkıcı Şentürk ve Yazar Yalsızuçanlar

Adı dinlenen kişiler arasında yer alan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da dinlemelerin kapsamlı bir planın kilit olayı olduğunu belirterek, "Paralel yapı, devlet veya devlet içinde bir gücün ülkede belli bir proje çerçevesinde bir faaliyet yürüttüğünün açık işaretidir. Bu sadece bir dinleme olayı değildir. Dinleme üzerinden kapsamlı bir planın adım adım yürütülmesidir" diye konuştu.

Şarkıcı Metin Şentürk ise "Belki şarkı dinlemek istemişlerdir" dedi. Sanatçı kimliğinden dolayı birçok kişiyle konuştuğunu, dinlendiğini de tahmin ettiğini anlatan Şentürk, "Dinlemeleri çok önemli bulmuyorum. Çünkü kendimden eminim. Ama bir kişinin telefonunun dinlenmesi çirkin bir şey. Ama yapacak bir şey yok. Bu ülkede maalesef bazı şeyleri mecburen kanıksıyoruz" diye konuştu.

Yazar Sadık Yalsızuçanlar da dinlemelerle ilgili daha önce de haberlerin yayınladığına dikkati çekerek, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı Yüksektepe

"Paralel yapı" tarafından telefonu dinlenenler arasında yer alan Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı ve eski AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe ise anlık dinlendiğini, ortam dinlemesi ve fiziki takip de dahil takip edildiğini belirterek, "Eğer birilerine çamur atmak niyetindeyseler, bunun için illa da suç işlemenize gerek yok. Dolayısıyla her türlü kumpası kurabilecek bir zihniyet, yapıyla karşı karşıyayız" dedi.

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Avukat Gülden Sönmez de "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin, "Her kim devletin araçlarını, imkanların ve yetkilerini kullanarak hangi görüşte olursa olsun, kişi ve kuruluşlar hakkında böyle bir hukuksuzluğa yeltenmişse mutlaka ve mutlaka cezalandırılmalı" dedi.

Yazar Mustafa İslamoğlu

Yazar Mustafa İslamoğlu ise "Hem dinleme emrini hem de dinlemeyi yapan polisleri mahkemeye vereceğim. Bu bir suç çünkü. Aynı zamanda bu bir günah, haram. Dinlemeleri yapanlara, peygamberi konsere getirmeyi öğretinceye kadar biraz Kur`an okumaya öğretselerdi" dedi.

Gazeteci İsmail Küçükkaya

Gazeteci İsmail Küçükkaya da "Telefonlarımın dinlendiğine hiçbir şekilde şaşırmadım. Ama üzüldüm, tepkiliyim. Olup bitenleri bir kişisel bir mesele gibi algılamıyorum. Olayı devlet meselesi gibi görüyorum. Dinlemelerin yasal olup olmadığından emin değilim ama hukuki olmadığından adım kadar eminim" diye konuştu.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ünsal

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, ise "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına ilişkin, "İnsanların özel telefonları dinlenmişse bu Anayasa`ya göre suç. Bunu yapanlar Müslüman ise İslam`a ve Kur-an`ın temel düşüncelerine aykırı bir davranış. Bir insanlık suçu" şeklinde konuştu.

Gazeteci Yaşar Taşkın Koç

Gazeteci Yaşar Taşkın Koç da Türkiye`de insanların yıllardır dinlenildiklerini, takip edildiklerini düşündüklerini söyledi. Koç, "Türkiye`de gazetecilik yapınca özellikle de gençken diyorsunuz `devlet dinlemiştir`, biraz daha orta yaşlarda `derin devlet` diye bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Bugün de `paralel devlet` diye bir şey çıkmış dinlemiş" dedi.

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Altun

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise dinlemelerin, Türkiye`nin içinde bulunduğu koşul, tuzak ve oyunların çok açık belirtisi olduğunu söyledi.

Dinlemeleri, "suyun yüzüne çıkan görüntüsü" olarak nitelendiren Altun, "Gafiller hedeflerine ulaşamadan suçüstü yakalanmışlardır. Türkiye`ye geçmiş olsun, bunun peşini bırakmayacağız çünkü bu dinlemeler darbelerden daha tehlikeli" dedi.

AA