DİYARBAKIR – Hür Dava Partisi Bağlar ve Sur belediye başkan adayları Vedat Turgut ile Mahmut Uçar’ın adaylıklarının ilçe seçim kurulları  tarafından rededilmesi  Diyarbakır İl Seçim Kurulu önünde yapılan basın açıklamasıyla kınandı. 

YSK’nın kararının siyasi bir komplo olduğunu ifade eden HÜDA PAR Bağlar Belediye Başkan Adayı Vedat Turgut, bir  hukuk cinayeti ile karşı karşıya olduklarını söyledi.  Turgut şöyle konuştu: Maalesef şu an sözüm ona  Adalet Bakanlığına bağlı Adliyenin önündeyiz ve HÜDA PAR`a adil olmayan bir karar verilmiştir. Bu bağlamda Bağlar HÜDA PAR ilçe başkan adayı olarak benim ve yine aynı şekilde HÜDA PAR Sur ilçe başkan adayı ve 32  meclis üyesi kardeşimizin encümenlik başvurusu iptal edilmiştir.” 

“Bizi ret etmelerinin sebebi, camilerde ders alıp vermemizdir”

Adliyeden memnu haklarının iadesine ilişkin aldıkları belgelere rağmen kendilerinin ret edilmemelerinin tamamen bir komplo olduğunu ifade eden Turgut, 2011 yılında yapılan yasal düzenleme ile mahkemelerden memnu  haklarının iadesini alan kişilerin arşiv ve sicil kayıtlarının silindiğini söyledi. Turgut, gerekçeli başvurularını yaptıktan sonra ilgili makamlardan alındı belgesinin kendilerine verildiğini ifade etti. 

Evraklarında her hangi bir eksikliğin olmadığını belirten Turgut, “ Kısaca anlatmak gerekirse evraklarınızda her hangi bir eksiklik yok. Ve evraklarınızı tam teşkil teslim etmişsiniz ve ‘evraklarınızı tam olarak aldık’ dediler. Varsa bir eksikliğimiz Cumartesi gününe kadar bizlere bildirmeleri lazımdı. Ama maalesef Pazar gününe kadar bekletilmiş ve Pazar günü bizim ilçe başkanlarımızın farklı bir mesele için İlçe Seçim Kuruluna başvurmaları üzerine  bu karar ile karşılaştık.” dedi. 

Derin yapılar HÜDA PAR’ı engellemek istiyor

Belli yerlerde birleşen derinlerin HÜDA PAR’ı engellemek istediğine dikkat çeken Turgut, “Bu derin yapılar HÜDA PAR’ın seçimlere girmesine engel olmak istiyorlar. Bundan 10-15 gün önce bu duyumları almıştık. Bir hafta önce de burada kimi konseyler toplanmıştı ve HÜDA PAR’ı seçime sokmamak için ellerinden gelenleri yapacaklarını deklare etmişlerdi. Bizler elbetteki hukuki yollara başvurmuşuz ve şuan itirazlarımızı yapıyoruz. İl düzeyinde yapılan hukukusuzluklardan dolayı bizler şikâyetlerimizi ebetteki İl Seçim Kuruluna yapacağız. Zira bütün ilçelerde verilen kararlar aynıdır ve bunlar dolayısı ile hâkimlerin kendi inisiyatifi, kendi kararı ile verilmiş bir cevap değildir. Dolayısı ile bu kararlar derin güçlerin kararlarıdır.” şeklinde konuştu. 

Başbakana seslendiğini dile getiren Turgut,  “Hakikaten bir hukuk garabeti yaşıyoruz. Bunun altında paralel yapı mı, dikey yapı mı, yatay yapı mı var?  Bunları biz değil siz biliyorsunuz ve bunları ortaya çıkarmak sizlere düşüyor.” dedi. 

Diyarbakır’daki camilerde çocuklara ders verdikleri için cezalandırıldıklarını ifade eden Turgut,Bizim suçumuz Diyarbakır’da bulunan bu camilerde Kuranı Kerim dersi vermek. Peygamber efendimizin hayatını öğrenip öğretmektir. Doğrusunu söylemek gerekirse şuan bunların daha alasını yapıyoruz.  Eskiden 5-10 kişiye ders veriyorduk şimdi ise yüz binlere bazı yerlerde ise milyonlara  hitap ediyor ve İslam’ı anlatıyoruz. Yani yıllarda cezaevinde kalan memleket memleket sürgün edilen defalarca suikasta maruz kalan defalarca zehirlenen Üstad Bediüzzeman’ın suçu ne  ise Allah şahittir bizim de suçumuz odur. Yine aynı şekilde baskılara eziyetlere fişlemelere, takiplere, yakalanmalara maruz kalan Süleyman Hilmi Tunahan Hocanın suçu ne ise Allah şahittir bizim de suçumuz odur.” İfadelerini kullandı. 

Hür sevdayı hiçbir güç durduramayacaktır

Kimsenin kendilerine engel olamayacağını belirten Turgut; “Sizin planlarınızı biliyoruz bütün planlarınız boşa çıkacaktır ve bu hür sevdayı hiçbir güç durduramayacaktır. Bunu burada deklare ediyoruz.” İfadelerini kullandı. 

HÜDA-PAR,  adaylarını seçerken adalet, dürüstlük ve inanç özelliklerini ön  plana aldığını ifade eden Turgut,  “Yani düşünün eğer siyasi bir yasak varsa ben soruyorum siyasi yasaklı birisi parti kurucusu üyesi olamaz. Vedat Turgut olarak HÜDA-PAR’ın  siyasi kurucuları arasındayım. Bir buçuk senedir siyasi kurucuyum şimdiye kadar nerdeydiniz, niye biz Yargıtay’a dilekçemizi verirken bize bu tebligatı yapmadınız? Yine aynı şekilde bu bağlamda encümen olamayan,  başkan  ve milletvekili olamayan siyasi parti yöneticisi olamaz. Hepiniz bilirsiniz ki bir yılı aşkın Diyarbakır’da il başkanlığı görevini yaptım.  Bu başvuru dilekçemizi şuan burada bulunan İlçe Seçim Kuruluna İl Seçim Kuruluna YSK’ya Yargıtay’a bildirmemize rağmen bir buçuk senedir nerdeydiniz? Biz seçimlere girdikten sonra mı bu aklınıza geldi ve yine YSK’nın 43 maddesine göre demin de zikrettim bu siyasi yasaklığımız ortadan kalkmıştır ve dolayısıyla memnu haklarını aldıktan sonra biz de diğer vatandaşlarımız gibi biz de seçilebiliriz. Şunu iyi bilsinler ki HÜDA-PAR bir dava partisidir bir şahıs partisi değildir. Şahıslar gelip geçicidir bugün Vedat olur yarın Ömer olur bugün Mahmut olur yarın Ali olur farketmez zira HÜDA-PAR adaylarını seçerken adalet, dürüstlük, inanç özelliklerini ön planda bulunduruyor.” Şeklinde konuştu. 

Turgut son olarak “Allaha hamd olsun binlerce üyemiz bu statüdedir, dolayısıyla binlerce adayımız vardır.Eğer şayet itirazımız kabul görmez ise diğer kardeşimizi aday göstereceğiz ve inşallah Mahmut kardeşim ile beraber o yeni adayların elinden tutup onları  kardeş aday addedip o şekilde onlarla beraber belki onlardan daha fazla bu dava uğruna, bu halka hizmet uğruna onlardan daha fazla bir şekilde çalışacağız.” dedi. (Ali Adiyaman / Ali Gültekin - İLKHA)