GAZİANTEP-Muhtaçlarla Dayanışma ve Umut Derneği (Umut-der)’i ziyaret eden Finlandiya medya kuruluşu Mailman Kuvalehti araştırma ekibi, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Gaziantep’te bulunan Suriyeliler hakkında bilgi aldılar. 

Gaziantep Umut-Der’i Suriyelilere yaptığı yardımlar nedeniyle ziyaret ettiklerini belirten Finlandiya araştırma ekibi, Suriyeli mülteciler ve yapılan yardımlar hakkında detaylı bilgi almak istediklerini söylediler. 

Suriyeli mülteciler hakkında bilgi toplamak ve araştırma yapmak için Türkiye’ye geldiklerini özellikle Gaziantep Umut-Der’i  tercih ettiklerini belirten araştırma ekibi, Gaziantep Umut-Der Başkan Yardımcısı Mustafa Karakurt  tarafından bilgilendirildi. 

Ekibin sorularını yanıtlayan dernek başkan yardımcısı Karakurt “Derneğimiz kurulduğu günden bu yana Allah (c.c) emri gereğince ve prensibimiz doğrultusunda mağdur ailelere; renk, dil, din, mezhep ve düşünce ayrılığı gözetmeksizin yardım elimizi uzattık inşallah. Bu hedefimizden sapmadan en güzel bir şekilde Allah’ın rızasını gözeterek görevimizi ifa etmeye çalışacağız.”dedi. 

Gaziantep ilinin yoğun göç alan iller arasında geldiğini belirten Karakurt,  “Suriye’ye sınır olması hasebiyle  Suriye’den iç savaş sebebiyle kaçan Suriyeli mülteciler şehrimize akın etmiş durumdadırlar. Suriye’den kaçan mülteciler sadece üstlerindeki elbisesiyle namusunu ve canını kurtarıp gelebiliyor. Kimisi sığınacak yer bulabiliyor, kimisi dışarıda parklarda ve terminaller çevresinde kalmak zorunda kalıyor. Bazen de küçücük bir dükkânda üç aile kalıyor. Kimisi de kaldıkları dükkânda veya evlerinde battaniye, halı vb. sergi olmadığı için çocuklarını kucağına alıp sırtını da duvara yaslayarak öylece yatıp sabahlıyorlar. Sabah uyandıklarında ya kendileri ya da çocukları hastalanmış.” İfadelerini kullandı. 

Karakurt, “Biz Gaziantep Umut-Der olarak; Suriyeli mültecilerin yaralarını kısmen de olsa sarmak, onlara bir umut olmak ve Allah rızası için, Müslümanlık ve insanlık adına bir dost elini uzatmak için bizim de üyesi olduğumuz Peygamberler Sevdalıları Platformu üyesi olan ve Gaziantep ilinde faaliyetlerini yürüten diğer derneklerle; Rahmet der, İhlâs der, İlim der ve Mustazaflar cemiyeti üye ve gönüllüleri ile birlikte seferber olmuşuz. Ayrıca derneğimiz umut kervanı platformu üyesidir diğer derneklerle aynı minvalde çalışmalarımız sürüyor.” dedi. 

Gaziantep halkının mağdur Suriyelileri bağrına bastığını belirten Karakurt, “Bu hayırlı çalışmada halktan da yoğun bir ilgi var. İç savaş sebebiyle Gaziantep’e gelen Suriyeli mültecileri bağrına basıyor onlara ev bulma, temel gıda giyim yatak vb. ihtiyaçlarını gidermeye yardımcı oluyorlar. Yetersiz kaldıkları yerde ya derneğimize yönlendiriyorlar yâda bizzat kendileri de beraberinde gelerek yardımcı olmamızı istiyorlar.” İfadelerine yer verdi. 

Karakurt, şimdiye kadar binlerce Suriyeliye yardım ettiklerini belirterek çalışmalarının devam edeceğini söyledi.  

 (Ökkeş KORKMAZ-İLKHA)