BURSA - 17 Aralık operasyonları sonrasında yaşanan gelişmeler birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günlerde onaylanan internet yasasının yanı sıra şu an gündemde yer alan MİT ve HSYK yasalarına getirilmesi planlanan değişiklikleri Bursa Barosu Başkanı Av. Ekrem Demiröz’e sorduk.

Demiröz İlke Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, 17 Aralık operasyonları sonrasında baş döndürücü gelişmelerin yaşandığını belirterek, yasalara getirilen mevcut değişikliklerin engelleyici ve kısıtlayıcı olduğunu öne sürdü.

Yeni MİT yasası ile ilgili ciddi endişelerinin olduğunu dile getiren Av. Demiröz, tasarının kabul edilmesiyle birlikte insanların gece yarısı sorgusuz, sualsiz bir şekilde evlerinden alındığı bir Türkiye’yi istemediklerini belirtti.

“İnsanların gece yarısı sorgusuz, sualsiz bir şekilde evlerinden alındığı bir Türkiye istemiyoruz.”

MİT yasası ile Türkiye’deki tüm istihbarat yetkilerinin denetimsiz bir biçimde Başbakan’ın elinde toplanmasının hedeflendiğini savunan Demiröz, “Bütün bu üç yasa ve hızla üst üste, üstelik tartışmaya fırsat bırakılmaksızın geçmiş olması Türkiye’nin baskıcı, totaliter bir yapılanmaya doğru gittiğini gösteriyor. Ama biz bu kadar kötü bir yapılanmanın demokrasi iddiası içinde yürütülebilir bir iş olduğuna inanmıyoruz. Umudumuz mevcut hukuk düzeni içerisinde bunların geri dönmesidir. Yani Anayasa Mahkemesince iptal edilmesidir. Tek karar vericinin Başbakan olduğu ya da Başbakanla davranan kadroların olduğu bir Türkiye’ye kimse izin vermez. İnsanların gece yarısı sorgusuz, sualsiz bir şekilde evlerinden alındığı bir Türkiye istemiyoruz. Dileğimiz yargının bağımsız olduğu ve insanların özgürce kendini ifade ettiği bir Türkiye’nin olmasıdır. Kazanımlarımızı kaybetmenin bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

Av. Demiröz, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasasında yapılması planlanan değişiklere ilişkin ise “Yargı idareyi denetlemeli, idare yargıyı değil” değerlendirmesinde bulundu.

“HSYK tamamı ile Adalet Bakanlığı’na bağlanıyor” diyen Demiröz, “Demokrasinin olduğu hiçbir ülkede bir uygulama söz konusu değil. Aslında yargı idareyi denetler, idare yargıyı değil. Ama Türkiye’de böyle bir yasa çıktı. Cumhurbaşkanı yasayı onaylanacak mı ya da Anayasa Mahkemesi iptal mi edecek bekleyip göreceğiz.” dedi.

İnternet yasasındaki değişikliklerde ahlaki yapının korunmasının amaçlandığını belirten Demiröz, fakat bununla iktidarın aynı zamanda muhalif gruplara verilen söz hakkının da kısıtlandığını iddia etti.

(Veysi Siyah / Zeki Aras - İLKHA)