DİYARBAKIR – Son zamanlarda köylere dadanan hırsızlar, vatandaşların mal emniyetini tehdit ediyor. Özellikle Ergani, Çermik ve Karacadağ köylerde son bir aydır yaşanan hırsızlık olayları köylüleri tedirgin ediyor

 

Hırsızlık olaylarına yetkililerin bir çözüm bulamaması halkın nöbet tutmasına neden olmuş. Öyle ki köylüler evde uyumak yerine; hayvan barınaklarının önünde uyuyor, kimi köylerde de köyün girişinde bekleyen nöbetçiler köye giriş ve çıkışları kontrol etmek zorunda kalıyor. Bu nöbetler yüzünden köye gelen misafirler ile de tatsız olaylar yaşanıyor. Öte yandan hırsızları gören ve hırsızlar tarafından kendisine silah doğrultulan bir kadının uzun süre konuşamadığı iddia edildi.

 

Köylerde güvensizlik oluşmuş

Hırsızlık olaylarının yoğun olarak yaşandığı Akdibek (Dalkıran) köyünden M. Nuri Karahanlı hırsızlık olaylarına tepki göstererek; “Diyarbakır, Ergani, Çermik, Siverek ve Karacadağ köylerinden oluşan mıntıkada son zamanlarda hırsızlık olayları yaşanıyor. Şehirdekiler bir yana köydekiler de çete gibi çalışıyor. Bildiğim kadarıyla hırsızlar 12 köye girmiş. Her köye de 1 değil 2-3 kere saldırmışlar. Köylüler artık nöbet tutuyor. Köylülere huzur kalmadı. Gençler sabahlara kadar nöbet tutuyorlar.”dedi.  

 

Hırsızlardan dolayı etrafta güvensiz bir ortamın oluştuğunu ve bunun çatışmalara kadar vardığını dile getiren Karahanlı; “geçenlerde bizim köye misafirler gelmiş. Nöbet tutan köylüler yolu kapattığından dolayı bunların kim olduklarını, niçin köye geldiklerin sormuşlar. Birbirlerini tanımadıklarından dolayı aralarında gerginlik yaşanmış. Birbirlerine silah çekip ateş açmışlar. Öyle bir durum oluştu ki köylüler birbirine güvenmiyor. Köylüler oluşan gerginlikten dolayı görülen bir şüpheliye silah sıkılacak hale geldiler. Hayat kalmadı. Köylülere istirahat yok. Geceleyin sabaha kadar nöbet tutuyorlar.”  İfadelerini kullandı.

 

Ne oldu da hırsızlar köylere dadandı?

Devlet yetkililerine de seslenen Karahanlı; “Ne oldu da bu çete köylere dadandı? Devlet yok mudur?  Neden engel olmuyorlar, araştırmıyorlar? Bu çetelerin, hırsızlıkların önüne neden geçmiyorlar? Zaten köylülerin maddi durumu yetersiz. Geçindikleri hayvancılıktır. Onları da çalmaya çalışıyorlar. Bu utanç verici bir şey. Acıyoruz halkımıza, halkımız perişan haldedir. Devlet yetkililerine tekrar sesleniyorum. İsteğimiz, en çabuk bir şekilde olayların önüne geçilmesidir. Hırsızlık çetelerinin önünün kesilmesidir. Halkımız evinde uyusunlar. Köylerde av tüfekleri boynunda, el fenerleri elinde,  hayvan barınaklarının önünde nöbet tutuyorlar. Anlatınca utanıyoruz. Bu devirde olacak iş midir? Devlet bu işe bir el atsın. Güven kalmamış, huzur kalmamış, hangi çağda yaşıyoruz.” dedi.

 

Hırsızlık olaylarının arkasında siyasi hesapların da olabileceğini savunan Karahanlı, “Sanki kaos yaratılmak isteniyor. Bu bölgede provokasyon yapılmak isteniyor. Bir köye giriyorlar, bakıyorsun aynı gecede başka köye de girilmiş. Bir gecede 3-4 köye giriş yapıyorlar. Sanki bir kaos ortamı oluşturmak istiyorlar. Bunun ortaya çıkmasını istiyoruz.” diyerek olayın sadece hırsızlık olmayabileceğine değindi.

 

Alitaş köyünden Tacdin Yaşar ise: “bu bölgede son dönemlerde hırsızlık oluyor. Tüm köylüler huzursuz. Gece nöbet tutuyorlar, uyuyamıyorlar. Uykusuz kalınca da gündüz çalışamıyorlar. Devletin buna çare bulmasını ve hırsızlıkları yapanları ortaya çıkarmasını istiyoruz.” dedi.

 

Hırsızlıklar planlı bir şekilde yapılıyor

Yaşanan hırsızlıkların planlı yapıldığına dikkat çeken Ürkme (Tenk) köyünden İsmail Ergin de: “hırsızlıklar bölge halkını tedirgin ediyor. Halkın gözüne uyku girmiyor. Şimdiye kadar böyle bir şey ne işittim, ne gördüm. Bu planlı bir hırsızlıktır. Bunun muhakkak ortaya çıkması, tespit edilmesi lazımdır. Kimlerdir bunlar. Planlı hırsızlığın ortaya çıkması lazımdır. Halk perişandır. Bu durum böyle devam ederse kötü şeyler olabilir. Halkın artık rahat bir nefes alması lazımdır. Halkın korkusuz bir şekilde yaşaması lazımdır. Yetkililer mutlaka bunu ortaya çıkarsınlar. Bu nedir, neyin nesidir, kimler yapıyor? Öğrenmek istiyoruz; bu da her halde bizim hakkımızdır. En kısa zamanda olaylar sona ersin ve failler yakalansın. Hırsızlık meselesi de tarihe karışsın. Yetkililerden bunu istiyoruz.”

 

Kaos ortamı oluşturulmak isteniyor

Seçim çalışmaları kapsamında köyleri ziyaret eden HÜDA PAR Ergani İlçe Teşkilatı da mağdur köylülerin şikayetlerini dinledi.

Hırsızlık olaylarının kaos amaçlı olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Ergani İlçe Teşkilatı’dan Hasan Haksever, “Bazı kesimler hırsızlık yaparak köylüleri rahatsız ediyor. Köylülere silah sıkıyorlar. Kaos ortamı oluşturan şahıslar bir türlü yakalanmıyor. Geçenlerde bazı köylüler hırsızları sıkıştırıyorlar. Hırsızlar da karakola sığınıyor. Mahkemeye çıkarılan bu şahıslar delil yetersizliğinden serbest bırakılıyorlar. Anladığımız kadarıyla seçim zamanında bölgede kaos ortamı oluşturmak isteniyor. Biz HÜDA PAR olarak bundan üzüntü duyuyoruz. Hırsızların yakalanmaması bizi üzüyor. Yetkililere sesleniyoruz. Bu karanlık odaklara bir el atın, bu çeteleri ele geçirin. Köylü halkı yazıktır, rahat bir nefes alsınlar.” Şeklinde konuştu. (M. Veysi Tosun - İLKHA)