DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir 2009  yerel seçimleri öncesinde, 50 kadar yeni projeyi gerçekleştirme vaadi ile bir takım sözler vermişti. Ancak Baydemir verdiği sözlerin büyük bir kısmını tutmadı.

 Diyarbakır halkının da diğer illerde yaşayan vatandaşlar kadar yerel yönetimin oluşturacağı imkanlardan istifade etme hakkının olduğunu dile getiren Diyarbakırlılar, “Hizmet üretmekten aciz bir belediye anlayışı istemiyoruz” mesajını verdiler. Diyarbakır gibi metropol bir kentte diğer şehirlere oranla belediyecilik hizmetinin oldukça geri planda kaldığını ifade eden Diyarbakırlılar, şehrin adeta köy-kent konumuna büründüğü görülüyor.

 “Verilen sözler tutuluyor mu?”

2009  yerel seçimleri öncesi 50 kadar yeni projeyi gerçekleştirme vaadi ile halka söz veren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in vaatleri arasında hafif raylı sistem, ulaşım mastır planı kapsamında şehrin muhtelif yerlerinde köprülü kavşak düzenlemeleri, çok katlı otopark, şehir içi trafiği rahatlatma, ulaşımı kolaylaştırma projeleri,  Hz. Süleyman camisi ve çevresinin düzenlenmesi, Bağlar ilçesinin iskân durumu, Yoksullukla mücadele gibi projeler vardı.

 Geçen hafta billboardlara gerçekleştirdikleri projelerin tanıtımını yapan belediye gerçekleştirdiğini söyledi bazı projeler ise şöyle:

 “Kentimize en modern nikâh salonunu kazandırdık.”

“Her gün 25 araçla 210 ton çöp topluyoruz.”

“10 bin kadın öğrenci ve engellinin katıldığı piknikler düzenledik.”

“Kültür merkezimizde binlerce gencimizi sanatla buluşturduk.”

“Kişi başına düşen yeşil alanı sekiz kat artırdık.”

“Mervani parkını halkın hizmetine açtık.”

“10 binlerce gencimizi sporla buluşturduk.”

“Kentimizin sinema kimliğini oluşturduk.”

 Sanat adı altında buluşturulan gençler, yapılan kültür merkezleri, düzenlenen piknikler sorgulayan Diyarbakırlılar “ belediyenin görevleri acaba bir tek bunlar mı? Yoksa öncelikli işleri spor yapmak, pikniğe gitmek mi oldu? diyerek tepki gösteren Diyarbakırlılar bu işlerin ise halkı oyalama taktiği olduğunu söyledi.

 Konu ile ilgili olarak İLKHA’nın sorularını yanıtlayan Diyarbakırlılar, verilen vaatlerin gerçekleşmediğini ve var olan sorunların katlanarak devam ettiğini söyledi.

 Konu ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan  Barış Kadıkmak, “2009’ dan bu yana Diyarbakır’da çok şey değişti. Ama istediğimiz kadar erken olmadı. Özelikle bu yollarda çok insan vefat etti. Yapı izni verilen yerlerde de belediyenin alt yapı çalışması yapmasını istiyoruz. Yoksulluk Diyarbakır’da çok fazla. Tramvay falan deseniz de şuanda öyle bir şey yok görmedik. Birçok proje gerçekleştirilmedi. İsteğimiz şehrimizin güzel olmasıdır.” dedi.

 “Çok ciddi bir trafik sorunu var ve bu sorun halen devam ediyor”

Diyarbakır’ın metropol bir şehir olması gerektiğini ancak bu gün gelinen noktada çok ciddi altyapı sorunlarıyla boğuşan bir şehir olduğunu ifade eden Erol Koyun ise, “Diyarbakır metropol bir şehir olmasına rağmen çok ciddi bir trafik sorunları halen devam ediyor. Sadece bu değil birçok konuda verilen vaatlerin gerçekleştirildiğine inanmıyorum. Diyarbakır şuan ciddi sorunlar yaşıyor. Özelikle belediyenin hiçbir denetimi yok.” İfadelerini kullandı.

 Yoksulluğun had safhada olduğuna işaret eden Ali Nerdanoğlu, bu güne kadar bölgenin ve dolayısıyla Diyarbakır’ın ekonomik boyutuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmadığını söyledi. Nerdanoğlu, “Şuan güneydoğu ve Diyarbakır’ın sorunu budur. Yoksulluk sorunu ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamış diyebiliriz.” diye kaydetti.

 Vaat edilen projelerin yerine getirildiğine inanmak içi elle tutulur somut verilerin olması gerektiğini belirten Abdullah Aykol ise, “Diyarbakır da herhangi bir hizmet verilmiyor. Her taraf karma karışık. Herhangi bir denetim yok. Zabıtalar yok görev yapmıyor. Hiçbir proje yapılmadı ki. Neye inanalım. Projelerin yüzde 20 si bile yapılsa, hani iş yapılıyordu derdik. Ama Diyarbakır ortada, oda yapılmadı.” dedi. (Hamza Adıyaman M. Zeki Aygur – İLKHA)