DİYARBAKIR -  Sosyal Aktiviteler ve Eğitim Kulübü (SAVEK) Dicle Üniversitesi kongre merkezinde ‘Haydi, yaşamı projelendiriyoruz’ adlı bir konferans düzenledi. 

Avukat Ali Ulusoy’un  konuşmacı olarak katıldığı  konferansta, ara ara öğrencilere şiirler okudu. 

Ulusoy konferansta yaptığı konuşmada çarpıcı konulara değindi.  

Ulusoy üniversite öğrencilerine yönelik yaptığı konuşmasında, herkesin gördüğünün ve algılandığının farklı olduğu üzerinde durarak, “ Bakış açınızı genişletin. Aynı yöne bakmaktan yorulmadınız mı? Küçük ayrıntıları atlamayın, farkı yaratacak onlardır. Sonsuza kadar yaşayamayacağımızı hepimiz biliyoruz. O halde öğreneceklerimizi şimdi öğrenmeye, öğrendiklerimizi şimdi uygulamaya ne derisiniz? Yenilmek için doğmadık. Zaman zaman engellerle karşılaşmamız mümkündür. Mesele düşürülüp düşürülmediğinde değil, yeniden ayağa kalkıp kalmamaktır. Başarı orada çok yanınızda sizi bekliyor. Sizin onu fark etmenizi, onun için bir şey yapmanızı bekliyor, bakmasanız göremezsiniz.” dedi.

“Kaydetmezseniz, kaybedersiniz”
Konuşmasında soru sormanın önemine de değinen Ulusoy, “Bir soru daha sormayı unutmayın bir soru daha fazla sorulduğunda öğrenebilecekler artar. Bir soru eksik sorma yüzünden birçok şeyi kaybediyoruz. Soru sormasını öğrenmek ve sormak gerek. Kaydetmeyi unutmayın! Cebinizde sürekli bir kalem ve not alacak kâğıtlar olmalı. Ajanda taşımayan bir kişi ajandaya not alma becerisini kazanmayan bir kişinin işi kolay değildir. Kaydetmezseniz kaybedersiniz.” uyarılarında bulundu.

“Her yerden öğrenin, herkesten öğrenin, her şeyden öğrenin.”
Ulusoy konuşmasının devamında, “Problem varsa çözecek olanlar sizlersiniz. Problemin olduğunu kabul etmezseniz, problemi çözemezsiniz. Önce kabul etmek zorluk derecesini tahmin etmek ve çözüm için elimizdekilerin neler olduğunu saptamak,  çözmemiz gereken ilk sorunun hangisi olduğuna karar vermemiz gerekir. Daha sonra da bildiklerimizi soruna uygulayarak problemi çözmek gerekir. Her şeyden öğren kimin öğrencisi olduğunuz çok önemlidir. Her yerden öğrenin, herkesten öğrenin. Öğretmeninizin,  sizi geliştirmek için sürekli kendisini geliştiren biri olması durumunda, işiniz daha da kolaylaşacaktır. Her zaman öğretmen rolünü oynamanıza gerek yok. Öğrenciliğin de tadına varın. Zaten herkes birbirinin hem öğrencisidir, hem de öğretmenidir. Sorumluluk alın sorumluğu üstlenmediğiniz zaman kendinizi geliştiremezsiniz. Başkasını suçlayarak bir yere varamazsınız. Sadece kendinizi bir müddet oyalarsınız. Ancak sorumluluk aldığınızda bunun meyvelerini toplama hakkına sahip olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

“Bedeli ödenmeden elde dilen başarı gerçek başarı değildir.”
Bedeli ödenmeden elde dilen başarının, gerçek başarı olmadığını dile getiren Ulusoy, “Terlemeden, yorulmadan elde edilen başarı gerçek başarı değildir. Hiçbir gerçek başarı da rastlantıların eseri değildir. Sadece kendiniz için değil insanlık için güzellikler yaratarak elde edilen başarının peşinde olun. Başkasının mutsuzluğu pahasına elde edilen başarı, sizden uzak dursun. Siz de ondan uzak durun.” dedi.

Yapılacak şeylerin ertelenmemesi gerektiğini belirten Ulusoy, “Yapılacak bir şey varsa siz yapın, bugün yapın, doğru yapın kullanılmayan, insanlığa sunulmayan bilginin ne anlamı olabilir ki? Bir şey yapılacaksa siz yapın. Yapılacak şeyi ertelemeyin. Bugün yapın, siz yapın. Yapılacak şeyi doğru yapın. Başkasından beklerseniz istediklerinize ulaşamazsınız.” dedi. 

“Bu gece yarısı ölebiliriz. O halde gece yarısına kadar çalışmaya ne derssiniz?”
Zorluklar karşısında vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyen Ulusoy, “Vazgeçmeyin. Zaman zaman zorluklarla karşılaştığımızda hemen bir vazgeçme eğilimine gireriz. Çünkü kolay olan vazgeçmektir. Fakat hedefimize giden yolda amaçlarımıza ulaşabilmek için kararlı olmalıyız. Bu gece yarısı ölebiliriz. O halde gece yarısına kadar çalışmaya ne dersiniz? Nasılsa gün bitecek, herkes ölecek, ama öldükten sonra da isminizi yaşatacak şeyler yapabilirisiniz. Hizmet edin, size dönecektir. Yapacağınız çalışmaların er geç semeresini alacaksınız. Yaptığınız her hizmet size geri dönecektir.” dedi. 

Ulusoy konuşmasında son olarak, “Bugün harekete geçin. ‘Ertelemek insanın doğasında var’ diye düşünebilirsiniz. Bu doğru değil. Ertelemek bazı insanların doğasında var. Siz bazılarından biri misiniz? Bazılarından olmayı mı tercih ediyorsunuz? Siz, siz   olun. Herhangi biri değil, birisi olun. Olmak istiyorsanız harekete geçmeniz gereken an, şu andır, yarın değil, öbür gün değil. Kedinize ve insanlığa güzel şeyler armağan etmek isliyorsanız şimdi harekete geçin.” dedi.
Ulusoy konuşmasının ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. (M. Zeki Aygur – İLKHA)