VAN- Van’da Çocuk yaşta yapılan evlilikler sorununa dikkat çekmek amacıyla Kültür Çadırı’nda  açılan ‘Çocuk Gelinlere Hayır’ adlı fotoğraf sergisi, 28 Şubat’a kadar açık kalacak.

 

“Küçük yaşta evlikler, dinin çatısı altında yapılıyor gibi algılanıyor”

Fotoğraf sergisine katılan Van İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Koordinatörü Fatma Özkan, burada yaptığı açıklamada, evliliğin büyük bir yükümlük getirdiğini belirterek, “İslam dini ve Kur’an’ı Kerim, insanı en değerli varlık olarak görür. En güzel şekilde yaratılmış varlık olarak görür. Bu sebeple haklarının korunması noktasında da bütün imkânları sunar. İslam Dini’nin bu yönünü bilmek gerekir. Diğer yönüyle ailede de huzuru öncelik alır. Tarafların birbirini istemesi ve sorumluğunu taşıyacak bir haldeyken, bu yuvayı kurmalarına öncelikli olarak önemser. Bu anlamda küçük yaşta evlilikler, dinin çatısı altında yapılıyor gibi algılanıyor” dedi.

 

İslam âlimlerinin evlilik için yaş belirtmediklerini, ancak evliliğin sorumluluklarını taşıyabilecek vasıfları şart konuştuğu ifade eden Özkan, “Geleneksel bir bakış açısıdır. Küçük yaşta evlilik zannedildiği gibi dinin tasvip etiği ve caiz gördüğü bir şey değildir. İslam Âlimleri evlilik için yaş belirtmemişlerdir. İslam Âlimleri evlilik için rüşt koymuşlardır. Yani olgunluk. Evliliğin sorumluluğunu taşıma gücünü taşıyabilecek vasıfları  kendisinde görenlerin, evlenmesini öncelikle salık vermişlerdir. Bunu böyle bilmek gerekir. Bunun için din, küçük yaşta evlilik için referans alınmamalıdır. Çünkü evlilik sorumluluk ve yükümlülükler getirir” ifadelerini kullandı.  (Murat Dalgın-İLKHA)